(Foto: Jasminka Perić/ Glas Hrvatske) (Foto: Jasminka Perić/ Glas Hrvatske)

Tijekom 32. Božićnih dana hrvatskih katolika u Ljubljani proslavit će se i 51. godišnjica služenja misnoga slavlja na hrvatskome jeziku. 

Koordinator za hrvatske iseljenike u Sloveniji i voditelj Hrvatske katoličke misije u Ljubljani, franjevac fra Marko Prpa već 42 godine pastoralno služi Hrvatima u Sloveniji. 

(Foto: Jasminka Perić/ Glas Hrvatske)

Fra Marko Prpa u Sloveniju je došao kao student 1974. godine. Prva misa na hrvatskome jeziku, nakon Drugog svjetskog rata, održana je 1969. godine. Godine 1986. fra Prpa nastavio je službu svoga prethodnika patera Miroslava Batarila. Iste godine formirana je Hrvatska katolička misija u Sloveniji, najstarija ustanova s pridjevom ''hrvatski'' u Sloveniji.

- Nakon dolaska u službu razgovarao sam s vjernicima i zaključili smo kako je potrebno da se prvenstveno prepoznamo međusobno. Također, bilo je potrebno da nas Crkva i društvo u Sloveniji prepoznaju i da imamo svoj identitet. Htjeli smo naglasiti i da smo povezani s domovinskom Crkvom - ispričao je fra Prpa. 

Fra Marko Prpa i Jasminka Perić

Fra Marko Prpa i Jasminka Perić

6:28

Prvi susret Hrvata održao se 1987. na blagdan Isusova krštenja. Fra Prpa istaknuo je kako je taj blagdan simboličan jer je i Bog preuzeo ime Isus, a ime je identitet svakoga čovjeka. 

(Foto: Jasminka Perić/ Glas Hrvatske)

- Glavni cilj održavanja Božićnih dana hrvatskih katolika je nastojati približiti dio hrvatske nacionalne kulture doseljenim Hrvatima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i drugih krajeva. Također, dio svoje bogate kulturne baštine prikazati braći Slovencima i pokazati kako se možemo međusobno poštivati i obogaćivati - zaključio je fra Marko Prpa.