(Foto: Glas Hrvatske) (Foto: Glas Hrvatske)

Natječaj će obuhvatiti stare fotografije i jedinstvene priče o hrvatskome podrijetlu. Cilj natječaja je sjećanje na hrvatske pretke "koji su jednoga dana stigli u blagoslovljenu zemlju Boliviju, ostavljajući sve s druge strane mora", stoji u najavi.

Hrvatska zajednica u Boliviji (Foto: Hrvatska zajednica u La Pazu/Glas Hrvatske)

Organizatori, kako ističu, očekuju mnoštvo priča, punih osjećaja i čežnje, u kojima će hrvatski potomci odgovoriti na najčešća pitanja koja si postavljaju: Odakle dolazimo? Tko smo? Kamo idemo?

"Povijest prisutnosti Hrvata širom svijeta pišu žene i muškarci koji su se svojim radom i trudom istaknuli na svim područjima života. Ponekad jednostavni ljudi. To su priče o ljubavi i hrabrosti koje se ponekad odnose i na povijesne događaje, bolne priče, pune solidarnosti, truda i prevladavanja svih nedaća",  stoji u pozivu. 

Hrvatska zajednica u La Pazu (Foto: Hrvatska zajednica u La Pazu/Glas Hrvatske)

- Sigurni smo da ćemo dobiti jedinstvene i emotivne priče, priče o ljubavi i hrabrosti, priče naših predaka koji su iza sebe ostavili svoje obitelji, svoj narod, jezik, tradiciju i svoju dušu - ističe Ana Kathya Pavisić, članica odbora za medije i komunikacije Hrvatske zajednice u La Pazu.

Natječaj je otvoren za sve hrvatske potomke u Boliviji i drugim zemljama te za hrvatske prijatelje diljem svijeta. Tekstovi trebaju biti na španjolskome jeziku. O pobjednicima će odlučiti nepristrani ocjenjivački sudovi za književnu i povijesnu tematiku. Nagrade će se dodijeliti za tri najbolja rada, a svima koji sudjeluju bit će uručene potvrde o sudjelovanju i kopija zbirke svih prezentacija.

Bolivijska ministrica vanjskih poslova Karen Longarić s članovima hrvatske zajednice (Foto: Hrvatska zajednica u La Pazu/Glas Hrvatske)

Natjecanje će imati 2 kategorije: za potomke Hrvata i za hrvatske prijatelje.

Za potomke Hrvata priče trebaju sadržavati fotografije koje svjedoče ono o čemu se piše, posebno stare, u kojima se navode mjesto, približni datum snimanja i imena, ako su poznata.

Bolivijska ministrica vanjskih poslova Karen Longarić s članovima hrvatske zajednice (Foto: Hrvatska zajednica u La Pazu/Glas Hrvatske)

Za hrvatske prijatelje priče bi se trebale temeljiti na dojmu koji imaju o prisutnosti Hrvata u zemlji i svijetu, kroz njihovu vlastitu perspektivu. Slobodno se mogu dopuniti slikama koje se odnose na temu o kojoj se piše, opisujući mjesto, približne datume snimanja i imena ako ih znaju.

Radove treba poslati na adresu elektroničke pošte:

 quienessomoscroatas@gmail.com.