Ilustracija (Foto: pexels.com) Ilustracija (Foto: pexels.com)

Trojica Hrvata koji u Australiju dolaze krajem 50-ih godina 20. stoljeća, iz tri različita dijela Hrvatske, u novim životnim okolnostima zaboravljaju sve različitosti i postaju iskreni prijatelji. To bratstvo im je uljepšalo život, povezalo im obitelji i splelo ih u tolikoj mjeri da njihovi potomci u trećem naraštaju postaju i prvi rođaci. 

Roman "Bijegom do slobode" predstavljen je sredinom mjeseca u hrvatskom klubu "Sydney", uz mnogobrojne prijatelje i obitelj. Potporu autoru Bruni Miliću dali su njegovi sunarodnjaci rodom iz Salija koji danas žive u Sydneyu, Hrvatsko likovno i umjetničko društvo iz Sydneya te Mario Š. Dešpoja, nekadašnji otpravnik poslova prve hrvatske ambasade u Canberri koja je djelovala od 1977. do 1979. godine. 

Doputovao u Australiju na 25. rođendan

Bruno Milić rođen je u ribarsko-ratarskoj obitelji 10. svibnja 1934. godine na Dugom otoku, u mjestu Sali. Nakon odsluženja vojnog roka, u ožujku 1957. godine s desetoricom je mladića, veslajući preko Jadrana, napustio rodni kraj. Nakon dvije godine boravka u raznim izbjegličkim logorima na području Italije, brodom "Fairsea" doputovao je u Australiju na svoj 25. rođendan.

Od građevinarstva do knjige

U Sydneyu je ostao i zasnovao obitelj s djevojkom iz svojeg rodnog sela – Anticom Tonkom Basioli. Prvi posao dobio je u tvornici automobila Holden, a dvije godine kasnije zaposlio se u građevinarstvu u kojem je ostao sve do mirovine 2000. godine. Tada je pronašao vremena za ozbiljnije pisanje koje je rezultirao prvom knjigom "Crtice iz mladosti i život".

Drugu knjigu "Bijegom do slobode" namjerava prevesti na engleski jezik.