Bariša Čolak. (Foto: Dnevnik.ba/ screenshot) Bariša Čolak. (Foto: Dnevnik.ba/ screenshot)

- Hrvatima u BiH ne trebaju nikakve koncesije, jer je BiH zemlja i hrvatskog naroda, rekao je u intervjuu za Hrvatski Medijski Servis, Bariša Čolak, izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta BiH. 

U intervjuu se osvrnuo i na izjavu predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, da bi predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, trebao relaksirati odnose s Bošnjacima kako bi oni dali koncesije, odnosno jamstvo da više Hrvatima neće nametati člana Predsjedništva te izaslanike u domovima naroda.

Čolak je komentirao i Izetbegovićevu izjavu o tome koje bi politike trebao zastupati HDZ BiH, blokadu raspodjele kreditnih sredstava MMF-a jer ''Bevanda želi uglaviti kantone''. 

Rekao je kako HDZ BiH nema problem da Mostar dobije dogradonačelnika, ali ako bi se takvo rješenje primijenilo i u drugim lokalnim sredinama, a posebice u Travniku. Komentirao je i nelegalno izabran novi saziv Središnjeg izbornog povjerenstva BiH te Izetbegovićevo tumačenje nauka Katoličke Crkve i događaja oko mise za žrtve Bleiburga i križnih puteva u sarajevskoj Katedrali.

- Nema nikakve potrebe, da bilo tko pa niti gospodin Izetbegović govori što bi to HDZ BiH trebao raditi. HDZ BiH ima svoj Statut, svoj program, smjernice političkog djelovanja i druge akte na temelju kojih od svog utemeljenja ostvaruje daleko najveći postotak glasova u odnosu na biračko tijelo kome se obraća od bilo kojeg drugog političkog subjekta u BiH - rekao je Čolak.

Dodao je kako takve poruke nisu dobronamjerne niti mogu doprinijeti uspostavi boljih međuljudskih, međustranačkih i međunacionalnih odnosa u BiH, pogotovo kad se na skoro svakodnevnoj osnovi dovode u pitanja prava Hrvata zajamčena samim Ustavom BiH. 

(Izvor: Dnevnik.ba)