Ilustracija (Foto: pixabay.com) Ilustracija (Foto: pixabay.com)

Austrija je uvela nova ograničenja radi lakšeg praćenja kontakata zaraženih osoba, istaknuto je. Ulazak u Austriju bit će nužno prijaviti na posebnom PTC obrascu otisnutom na njemačkom i engleskom jeziku, a sama prijava na mrežnoj stranici austrijske vlade.

Osim osobnih podataka te adresi prebivališta i smještaja u Austriji, putnici će morati napisati koliko se dugo namjeravaju zadržati te gdje su se kretali prije ulaska u Austriju. Prijavu će morati imati na ulasku u Austriju, u elektroničkom ili tiskanom obliku.

Uz prethodnu internetsku prijavu, i dalje vrijedi odluka o obveznoj desetodnevnoj samoizolaciji putnika koji ulaze u Austriju. Izlazak iz karantene je moguć tek nakon petog dana samoizolacije, predočenjem negativnog PCR testa.

Osobe koje iz poslovnih razloga ulaze u Austriju mogu uz predočenje negativnog PCR testa, prethodno napravljenog u inozemstvu, izbjeći samoizolaciju, a rezultat testa moraju unijeti u elektronički obrazac.

Iznimke se, kao i do sada, odnose na putovanja zbog hitnih i neodgodivih obiteljskih i poslovnih razloga, na putnike u prolasku kroz Austriju, osobe koje rade u prekograničnim područjima i diplomate.

(Izvor: Fenix-magazin/MD/Snježana Herek)