(Foto: Suzana Fantov/s dopuštenjem) (Foto: Suzana Fantov/s dopuštenjem)

Velik broj sportskih i drugih događaja otkazano je ili zatvoreni za gledatelje. Vlada je poduzela mjere koje su službeno stupile na snagu prošloga ponedjeljka. Tako sve osobe koje doputuju u Australiju moraju u samoizolaciji provesti 14 dana i zabranili su pristup kruzerima iz stranih luka na 30 dana. 

- Zabrane i restrikcije se još uvijek ne odnose na radna mjesta, škole, fakultete, supermarkete ili javni prijevoz, makar nam je poznato da se u u Melbourneu u nekoliko škola pojavio virus, da su se djeca i neki učitelji zarazili pa su te škole zatvorene - kaže zamjenica glavnog urednika "Hrvatskog vjesnika" Suzana Fantov. 

Na društvenim mrežama mogu se vidjeti i mnoge neugodne snimke 'stampeda' po australskim trgovinama, pa čak i tučnjave pred polupraznim policama.

- To je doista tako, tu mediji nisu pretjerali. Sve je započelo s velikim navalama u kupnju toaletnog papira koji doslovno ne možete pronaći niti kupiti online, a kamoli u bilo kojoj trgovini. Prodaja je isprva ograničena na četiri paketa po osobi, a sada je svedena na samo jedan paket, no ni do tog jednog paketa ne možete lako doći. Police s tjesteninom, rižom, brašnom i uljem su prazne, a i prodaja mesa je ograničena na tri kilograma po osobi – kaže nam Suzana koja ističe i pozitivnu gestu mnogih trgovačkih lanaca koji su omogućili starijim građanima, osobama s invaliditetom te onima slabijeg imuniteta da mogu nesmetano kupovati potrebne namirnice u ranim jutarnjim satima kako bi izbjegli gužve i čekanja u nepreglednim redovima na blagajnama.

Usprkos zabrinutosti mnogih građana, australski Hrvati su prošle nedjelje 15. ožujka u Melbourneu, samo dan prije zabrane većih javnih okupljanja ipak održali svoj tradicionalni, deveti po redu Hrvatski festival kulture.

--- BEZ NASLOVA ---

Hrvatski festival kulture 2020

6 fotografija

- Među Hrvatima se još uvijek osjeća pozitivan duh i mnogi u šali preporučuju rakijicu i domaću slaninu kao najbolji lijek protiv koronavirusa. Na Festivalu se predstavilo nekoliko hrvatskih organizacija, klubova i društava koji su prigodno uredili svoje prodajne i informativne štandove. Pekli su se čevapćići, kuhala se sarma, frigale se lignje, a u ponudi se uz domaće kolače, bureki sirnice, mogao kušati i vol na ražnju. Na gornjem katu Hrvatskog doma priređena je velika izložba kulturne baštine, a u drugome dijelu prostora izložena su brojna umjetnička djela našeg svjetski poznatog likovnog umjetnika Charlesa Billicha. Izložena je i velika kolekcija vojnog znakovlja i obilježja iz Domovinskog rata za koju se kaže da je jedinstvena u svijetu – rekla nam je Suzana Fantov koja dodaje kako će ovogodišnji viktorijski Festival hrvatske kulture ipak ostati zabilježen kao uspješan.

- Iako se okupio manji broj posjetitelja, melburnški su Hrvati našim bojama, mirisima i pjesmama svojim sugrađanima odaslali snažnu moralnu poruku - zaključila je Suzana Fantov.

Novo o koronavirusu u Australiji (novinar Damir Posavac)

Novo o koronavirusu u Australiji (novinar Damir Posavac)

1:35