Cristina Soljan Posinković s ekipom Bar Croata (Foto: ustupljna fotografija) Cristina Soljan Posinković s ekipom Bar Croata (Foto: ustupljna fotografija)

“Kao antropologinja zainteresirana za temu hrvatskoga doseljavanja u Argentinu, a posebno na jug provincije Santa Fe, želim poslati pozdrave svim ljudima u Hrvatskoj, zemlji mojih roditelja, djedova i bake, zajedno sa željama da brzo prevladaju posljedice potresa koji je zahvatio lijepi Zagreb i pandemiju koja muči cijeli svijet.

U Argentini proživljavamo teške trenutke: karantena koju je 20. ožujka proglasila vlada u vezi s Covidom-19, produbila je ekonomsku krizu koja zbog recesije traje od sredine 2018. godine. Trenutačno je karantena ublažena u nekim pokrajinama, ali je i dalje prisutna u gradu Buenos Airesu i njegovoj okolini, gdje je najveća koncentracija stanovništva. Na tome je području registrirano više od 70 posto slučajeva Covid-a 19 u Argentini.

Što se tiče Rosarija, gradsko je poglavarstvo učinilo važne korake po pitanju zdravlja lokalnoga stanovništva još 90-ih godina prošloga stoljeća kada je javno zdravstv ojačano sustavom primarne skrbi. To je bilo presudno u trenutku širenja virusa u našemu gradu, jer posljednjih tjedana nije bilo slučajeva zaraze. Važno je napomenuti da u je u Rosariju koji ima gotovo 1.200.000 stanovnika i drugi je grad po veličini u Argentini nakon Buenos Airesa, napredovanje Covid-a 19 zaustavljeno.

Primarna zaštita niske zdravstvene složenosti skrbi za obitelji na teritoriju grada. Liječnici obilaze stanovnike u njihovim domovina kako bi im davali sezonsko cjepivo protiv gripe, a svaki Dom zdravlja ima popise obitelji iz svakog naselja. Takva politika razlikuje Rosario od ostalih urbanih središta u Argentini.

(Foto: ustupljena fotografija)

S antropološke točke gledišta, znamo da kulturne posebnosti različitih zemalja danas izledaju izjednačene: Covid-19 nas je sve zahvatio, sve nas proganja ista prijetnja koja ne razlikuje granice ili zemljopisne širine i gotovo se u svim jezicima koriste iste riječi koje jednako i zvuče - karantena, izolacija, prevencija, na svim jezicima su poznati izrazi u vrijeme ove globalne pandemije. Nadalje, prepoznajemo ponovnu promjenu tih koncepata kako je to analizirala Marcela Valdata, antropologinja iz Rosarija. U porodiljnom žargonu zvali su "karantenom" vremensko razdoblje od otprilike četrdeset dana nakon rođenja djeteta i dok je trajalo "menstrualno" krvarenje nakon porođaja. "Izolacija" nas upućuje na antropološku kategoriju koja se koristi za označavanje određenog odnosa dominacije i/ili potčinjenosti jedne skupine nad drugom, koja se često koristi kao sinonim za "potisnutost" ili "zatočenost", dok je "prevencija" općenito povezana sa zdravstvenim studijama, i to je kategorija koja je u različitim kulturnim okruženjima omogućila objašnjavanje jedine svrhe: izbjeći bolest ili smrt.

U Argentini, gdje je zima već blizu, zaraza se širi. Vlada je pojačala karantenu i nastavlja provoditi politike skrbi i kontrole, a predsjednik Argentine Alberto Fernández je rekao: “karantena će trajati koliko treba da Argentinci budu zdravi i ne umiru” - ističe iz Rosarija u Argentini antropologinja Cristina Soljan Posinković.