(Foto: hrt.hr) (Foto: hrt.hr)

Desetodnevna turneja dokumentarnog filma o američkom junaku hrvatskog podrijetla koji je žrtvujući život u japanskom napadu na Pearl Harbor spasio nekoliko stotina mornara s američkog broda započela je 30. listopada u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu.

Dan kasnije film je prikazan i u Nacionalnom muzeju američke mornarice te u Hrvatskom kulturnom centru u Chicagu uz potporu hrvatske generalne konzulice Sanje Laković.

Film je prikazan i u dvorani ''Peter Tomich Hal''l koja se nalazi u akademskoj zgradi na američkoj Navy Senior Enlisted Academy pred rukovodstvom ove institucije. U čast posjeta izaslanika Hrvatske radiotelevizije, dvorana je bila ukrašena zastavama američke mornarice i hrvatskom zastavom postavljenom iznad glavnog ulaza.


(Foto: ustupila Nada Pritišanac Matulich)

Dokumentarni film predstavljen je i u sklopu proslava Dana veterana na Sveučilištu Rider u New Yorku, u organizaciji dekana Borisa Vilića. Naslov filma "Heroji se nikada ne zaboravljaju" postao je i naslov aktivnosti na Sveučilišnom danu veterana. Priča o ovome hrvatskome heroju potaknula je umirovljenog kontraadmirala Sjedinjenih Država, Roberta Lunneyja, da krene u potragu za rodbinom Petera Tomicha kako bi im se, nakon više od pola stoljeća, mogla uručiti Kongresna medalja časti.

Dokumentarni film prikazan je diljem SAD-a. (Foto: Nada Pritišanac Matučić)

Herojski čin Petera Tomicha

Turneja će završiti projekcijom filma u Hrvatskom centru ''St. Nikola Tavelić'' u New Yorku. Dokumentarni film "Heroji se nikada ne zaboravljaju" prikazuje priču o voditelju matičnog broda, hrvatskom iseljeniku Peteru Tomichu, koji je radio na američkom brodu USS Utah u trenutku kad su dva japanska torpeda pogodili borbeni brod.

Tomich je svojom hrabrošću spriječio eksploziju brodskih kotlova, a time i veći gubitak života među posadom. Za svoja herojska djela, zbog kojih je izgubio život, posthumno je odlikovan najvišom američkom časti za hrabrost, Kongresnom medaljom za čast.

(Foto: hrt.hr)

Ovaj dokumentarni film redatelja Ištvana Filakovića i scenarista Vladimira Brnardića i Nenada Bacha govori o uzbudljivoj potrazi za rodbinom Petera Tomicha kojima bi medalja trebala biti uručena. Nakon gotovo desetljeća istraživanja i dokazivanja činjenica, pa čak i sudskih slučajeva, ranije spomenuti američki kontraadmiral Robert Lunney dokazao je da je Peter Tomich zapravo Petar Herceg Tomić, a njegove potomke pronašao je u Prelogu u Hercegovini.