Petar Tyran i Gabrijela Novak-Karall. (Foto: Snježana Herek/ Glas Hrvatske) Petar Tyran i Gabrijela Novak-Karall. (Foto: Snježana Herek/ Glas Hrvatske)

Tradicionalni 73. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata održat će se 18. siječnja u bečkom Parkhotelu Schönbrunn. Pod uobičajenim geslom ''Hrvati meet Schönbrunn'' ove godine dodan je i slogan ''Na poprik-Crossover'', kako bi se stavio naglasak na multikulturalnost i multijezičnost ove međunarodne manifestacije.

-Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata ukaz je na šarolikost, povezivanje naroda i narodnosti, suradnju manjinskih i doseljenih zajednica u Austriji na području kulture, a posebno na području manjinske politike. Time se još jače naglašava integrativna i interkulturalna komponenta bala koji je, bez dvojbe, najvažniji i najugledniji društveni događaj Hrvata u Beču – istaknuto je u priopćenju za medije organizatora bala, Hrvatskog centra i Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva u Beču.

Ovogodišnji bal, kao i do sada, "stoji na četiri stupa – kultura, diplomacija, gospodarstvo i politika – i dio je slavne tradicije bečkih balova uz posebnu hrvatsku notu. Time je izraz zajedništva, hrvatskog jezika i kulture u velegradu, kao i izraz priznanja i znak samopouzdanja hrvatske zajednice u Beču''.

73. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata održava i u znaku predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

- Na tlu Beča ovaj bal velika je kulturno-društvena priredba i zato ovim balom želimo posebno naglasiti ovu za Republiku Hrvatsku, ali i za  Hrvatice i Hrvate širom svijeta – posebno za hrvatske nacionalne manjine kao i za hrvatsko iseljeništvo u zemljama Europske unije – toliko važnu političku i diplomatsku činjenicu. Ovogodišnji Hrvatski bal u Beču ujedno je i prilika da se podsjetimo i na 25. obljetnicu prijama Republike Austrije u Europsku uniju – istaknuto je u priopćenju.

U zabavnom dijelu programa na Balu će nastupiti glazbenici i glazbeni sastavi iz pet zemalja: Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovačke.

- Ako gosti na odlasku kažu da im je bilo lijepo, onda je to najveća nagrada organizacijskom timu koji godinu dana sustavno priprema ovu, jednu od najvećih integrativnih priredbi na tlu Beča, tipični bečki bal s jakom hrvatskom natuknicom – zaključio je Petar Tyran, glavni koordinator Hrvatskog bala u Beču.