Zastupnici gradišćanskih Hrvata Tyran, Palatin-Wild i Novak-Karall  predaju ček hrvatskom veleposlaniku Glunčiću (desno) (foto: Snježana Herek/Glas Hrvatske) Zastupnici gradišćanskih Hrvata Tyran, Palatin-Wild i Novak-Karall predaju ček hrvatskom veleposlaniku Glunčiću (desno) (foto: Snježana Herek/Glas Hrvatske)

U znak zahvalnosti za taj čin solidarnosti i pomoći Zagrebu i okolici u nevolji, hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić u Veleposlanstvo RH pozvao je predstavnike donatora koji su mu, u odsutnosti zamjenice ravnatelja Klinike za dječje bolesti u Zagrebu dr. Ive Hosjak, koja je svoju zahvalu gradišćanskim Hrvatima poslala video porukom, simbolično predali ček s gotovo 70.000 eura. Novac su prošli tjedan donatori, preko za tu svrhu posebno otvorenog bankovnog računa, poslali u Zagreb.

- Veliko hvala svima. Hrvatska računa na vas, neće vas zaboraviti jer vi ste most povezivanja Austrije i Hrvatske kao i iseljeni Hrvati. Vi ste višestoljetni dokaz kako se mostovi grade i znajte da računamo na vas, naše Hrvate u Republici Austriji - rekao je uvodno veleposlanik Glunčić.

Glavni inicijator i koordinator humanitarne akcije i voditelj Hrvatskog centra u Beču Petar Tyran zahvalio je veleposlaniku Glunčiću što je omogućio gradišćanskim Hrvatima da upravo u Veleposlanstvu RH svečano završe ovu akciju. Riječi zahvale uputio je i direktorici dvojezične Osnovne škole u Uzlopu u Gradišću Ljubi Palatin-Wild i glavnoj tajnici Hrvatskog centra Gabrijeli Novak-Karall za njihovu veliku pomoć pri prikupljanju donacija za koje su zajedno s Tyranom kao zastupnice gradišćanskih Hrvata odnosno Hrvatskog centra i Neovisne građanske inicijative u ime donatora potpisali Ugovor o darivanju s ravnateljem zagrebačke Klinike za dječje bolesti prof. dr. Goranom Roićem.

- Ovom smo donacijom pokazali i dokazali da se znamo držati zajedno, da se znamo složiti ako se radi o dobrim idejama i da smo spremni svi zajedno surađivati kada postane gusto - rekao je Tyran dodavši kako ova donatorska akcija budi nadu u još bolju buduću povezanost gradišćanskih i ostalih Hrvata.

- Donatore nije bilo teško naći, jer su ljudi bili dobro informirani preko televizije i radija o čemu se radi i kada je među nas došao inicijator Petar Tyran odmah smo se priključili projektu pružanja pomoći. Veseli me da donacijom pomažemo upravo djeci, jer ona su moja velika i vječna ljubav - rekla je direktorica dvojezične Osnovne škole u Uzlopu Ljuba Palatin-Wild.

Nakon toga su zastupnici gradišćanskih Hrvata Tyran, Novak-Karall i Palatin-Wild predali ček veleposlaniku Glunčiću, uz burno odobravanje nazočnih.

Publika u Veleposlanstvu (foto: snježana Herek/Glas Hrvatske)

- U ime Republike Hrvatske i Klaićeve bolnice od srca vam hvala na pomoći za dobrobit djece, bolnice, za dobrobit Zagreba i odnosa gradišćanskih Hrvata, Austrije i Hrvatske - zahvalio je hrvatski veleposlanik svim donatorima.

Nazočnim predstavnicima gradišćanskih Hrvata i svim donatorima video porukom zahvalila je i zamjenica ravnatelja Klinike za dječje bolesti dr. Iva Hosjak. Istaknula je kako je potres u Zagrebu oštetio 50 posto bolničkih kapaciteta i operacijske dvorane u najstarijoj zgradi zagrebačke Dječje klinike. Napomenula je da bi se uskoro trebalo početi s obnovom i kako se već sada veseli da će donatorima, nakon što završi rekonstrukcija imati prilike pokazati novi prostor Dječje kirurgije Klaićeve bolnice za koji su donirali svoj novac.

Dirljive riječi zahvale na kraju je video porukom okupljenima u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču prenio i austrijski veleposlanik u Zagrebu Markus Wuketich koji se je i osobno priključio donatorskoj akciji. - To mi je bila čast - poručio je, uputivši pozdrave i čestitke organizatorima, uz najbolje želje za brzu obnovu bolnice.

dr. Hojsak - video poruka (snimka zaslona)

Tyran je na kraju zahvalio svima koji su nesebično pritekli u pomoć u nevolji Hrvatima u Hrvatskoj. Među njima je bio i zastupnik Narodne stranke (ÖVP) u austrijskom parlamentu, gradišćanski Hrvat Nikolaus Berlakovich, također nazočan na svečanosti u hrvatskom veleposlanstvu.

Među nazočnima bili su i predsjednik Hrvatskog centra u Beču Tibor Jugović, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću Stanko Horvat, šef prijevozničke tvrtke "Blaguss" Poli Blaguss i brojni drugi poznati i priznati gradišćanski Hrvati iz Beča i Gradišća.