(Foto: Glas Hrvatske) (Foto: Glas Hrvatske)

Skup je otvorio predsjednik Hrvatsko-argentinske gospodarske komore Marcos Pejačević. Prikazana je i pozdravna video poruka predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

- Ovo je jedna odlična inicijativa, odlična organizacija na kojoj razgovaramo i o dosezima kroz državljanstvo i o dosezima u gospodarstvu, kulturi, u svemu onome što nas povezuje, u čemu se svi mi ovdje, bez obzira tko govori hrvatski više ili manje, ali se prepoznajemo po nekim vrijednostima koje nas označavaju kao pripadnike jednog hrvatskog naroda- kazao je izaslanik predsjednice Republike i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Novinar HRT-a Ivo Kujundžić i državni tajnik Zvonko Milas (Foto: Glas Hrvatske)

- Doista se može vidjeti da se povećava broj onih ljudi iz Južne Amerike koji su zainteresirani - prvo za stjecanje hrvatskog državljanstva, a mnogi onda za dolazak u Hrvatsku, da bi studirali u Hrvatskoj. Mnogi prilaze kroz "Croaticum", kao jedan poseban projekt koji privlači mnoge mlade ljude, potomke naših iseljenika - rekao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Davor Ivo Stier.

- Mi smo već sagradili puno mostova između Argentine i Hrvatske, a danas smo na svečanom otvorenju vidjeli što sve Hrvatska sprema za svoju dijasporu. Zato smo jako sretni da se u Argentini održava ovaj peti susret - dodala je koordinatorica Organizacijskog odbora Susreta, argentinska Hrvatica Jelena Nadinić

Svečano otvorenje uveličao je nastup ženske klape Valovi, muške klape BA, KUD Jorgovan, KUD Proljeće, KUD Zrinskikoji su zajedno pod ravnanjem dirigentice Ariane Cole pod nazivom "Šokačka rapsodija" izveli nekoliko tradicionalnih pjesama. 

--- BEZ NASLOVA ---

Otvorenje 5. Susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike

5 fotografija

Skup je u petak 29. studenoga nastavljen stručnim panelima s posebnim naglaskom na gospodarsku suradnju Hrvatske i Južne Amerike, stjecanje hrvatskog državljanstva, programe za mlade, komunikaciju i modele čuvanja hrvatskog jezika i kulture.

Na posebnom je panelu sudionici su upoznati s Programom za Hrvate izvan RH HRT-a koji je predstavio glavni urednik Ivan Kujundžić.  

(Foto: Glas Hrvatske)

Cristian Šprljan, komunikolog iz argentinskoga grada Cordobe održao je predavanje o povijesti medija u Južnoj Americi.

(Foto: Glas Hrvatske)

U petak 29. studenoga održana je gala večera na kojoj su dodijeljene zahvalnice posebno zaslužnim uzvanicima skupa koji su stigli izvan Argentine.

--- BEZ NASLOVA ---

Gala večera uz dodjelu zahvalnica posebno zaslužnim uzvanicima izvan Argentine

5 fotografija

U Buenos Airesu je potpisan i tripartitni sporazum Hrvatske gospodarske komore, Argentinske komore za trgovinu i usluge te Argentinsko-hrvatske gospodarske komore, s ciljem povećanja trgovinske razmjene koja je u prošloj godini iznosila skromnih 23 milijuna dolara.

Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike (Novinar: Ivo Kujundžić)

Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike (Novinar: Ivo Kujundžić)

2:07

U subotu 30. studenoga organizirani su izleti za uzvanike te večernja prezentacija argentinskoga nacionalnoga plesa - tanga.

6. Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike održat će se sljedeće godine u Paragvaju.