(Foto: screenshot/Glas Hrvatske) (Foto: screenshot/Glas Hrvatske)

U četvrtak 3. listopada održana je svečana ceremonija kojom je započeo ovogodišnji turnir.

Himne Australije i Republike Hrvatske otpjevala je nadaleko poznata Klapa Samoana, a prisutnima su se obratili predsjednik nogometnog kluba Dandenong City Tony Dorotić, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Australije i Novog Zelanda Jure Dragović te Angela Long u ime gradonačelnika okruga Greater Dandenong.

Zatim je velečasni Josip Vranješ predvodio molitvu te blagoslovio igrače i okupljenu publiku nakon čega je odigrana prva utakmica između Saint Albans Saintsa i Dandenong City Hajduka.

Program svečanog otvaranja Turnira vodio je Jure Sabljak, glavni urednik tjednika "Hrvatski vjesnik". 

Drugoga dana Turnira odigrane su brojne utakmice, a u velikom šatoru priređen je zabavni program za koji su bili zaduženi Major Minor, najdugovječniji i najpopularniji hrvatski glazbeni sastav koji djeluje u tome dijelu svijeta.

(Foto: screenshot/Glas Hrvatske)

U subotu navečer, u velikoj dvorani melburnškog Marvel stadiona održana je tradicionalna Gala večer na kojoj je pred nešto manje od tisuću uzvanika izabrana ovogodišnja Miss Hrvata Australije i Novog Zelanda Ivana Čolina, predstavnica nogometnog kluba Strathmore Split.

U nastavku programa službeno je naajavljeno kako će domaćin turnira 2020. godine biti nogometni klub North Geelong Warriors iz Geelonga, grada sedamdesetak kilometara udaljenog od Melbournea.  

U Kuću slavnih nogometnog saveza uvršteni su Rob Marwe zvani Švabo iz Adelaidea Riadersa te Tomislav Pondeljak iz Saint Albans Dinama, a tijekom večeri prisjetili smo se i nedavno preminulog prvoga predsjednika Saveza i jednog od osnivača ovog sportskog natjecanja Mirka Furjanića koji je svojim djelima ostavio neizbrisiv trag u tome dijelu iseljene Hrvatske.

Okupljenima se obratila i veleposlanica Republike Hrvatske u Australiji Betty Pavelić rekavši kako je vrlo ugodno iznenađena svime viđenim na ovoj manifestaciji.

- Danas su mi rekli da je Turnir okupio tisuću igrača, a da se na svakog igrača pridodaje još četvero ili petero ljudi. To je nešto fenomenalno. Znakovito je kako narod koji se okupio na Turniru nije isključivo iz Melbournea, već su doputovali iz cijele Australije i Novog Zelanda. Gdje god putujem, sastajem se sa zajednicom koja ima veliku ljubav prema domovini. I mladi koji ne govore hrvatski, dobro znaju za domovinu. Upravo smo slušali govor jedne mlade djevojke koja se natječe za titulu Miss Hrvata Australije, rekla je da nikad nije bila u Hrvatskoj, ali kad ode prvi put, najvažnije joj je posjetiti rodno selo svojih roditelja kako bi još bolje razumjela kako su oni živjeli. To je to što povezuje mladu generaciju sa domovinom, a na tome svi trebamo i dalje raditi da ih privučemo i držimo uz nas – rekla je Veleposlanica koja je ovih dana navršila punu godinu dana na dužnosti.   

Veleposlanica Betty Pavelić (Foto: screenshot/Glas Hrvatske)

U nedjelju, posljednjeg dana Turnira mnoštvo gledatelja pratilo je finalne oglede u svim divizijama.

Tako su u finalu ženskog dijela natjecanja slavile djevojke iz Canberre Deakina koje su s konačnih 2-0 pobijedile suparnice iz Aucklanda.

U finalu veterana iznad četrdeset i pet godina susreli su se Gold Coast Kroacija i Hurstville Zagreb. U vrlo uzbudljivoj i izjednačenoj utakmici odlučujući pogodak postignut je nepunu minutu prije posljednjeg sudačkog zvižduka. Rezultatom 2 naprema 1 pobjeda je pripala veteranima s Gold Coasta.

Domaća ekipa Dandenong Cityja osvojila je pehar u Masters diviziji u kojoj su se natjecali veterani ispod 35 godina starosti. U ogledu s Gospić Bearsima slavili su rezultatom od 2 – 0.

Prvaci ovogodišnjeg natjecanja u drugoj diviziji momčad je Edensor Parka koji su s visokih 3 – 0 slavili nad ekipom Auckland Croatije, a u velikom finalu Prve divizije snage su odmjerili Gold Coast Kroacija i Dandenong City. Iako su dominirali kroz cijelo prvo poluvrijeme igrači s gold Coasta popustili su pod pritiskom domaće ekipe koja je s minimalnih 1 – 0 nakon četrdeset godina uspjela osvojiti prestižnu titulu prvaka nogometnog turnira Australije i Novog Zelanda. 

Nakon što je sudac označio kraj utakmice uslijedila je erupcija oduševljenja domaćih navijača i moglo je početi slavlje koje je potrajalo do kasno u noć.

(Foto: screenshot/Glas Hrvatske)

Na travnjak stadiona organizatori su dovezli veliki kamion na kojem je bila postavljena pozornica i uz nastup popularne glazbene skupine Prva Liga iz Sydneyja, tisuće okupljenih Hrvata svih generacija pjesmom su proslavile hrvatske vrednote koje brižno čuvaju i prenose na mlade naraštaje.

45. nogometni turnir hrvatskih klubova Australije i Novog Zelanda

45. nogometni turnir hrvatskih klubova Australije i Novog Zelanda

15:41

(Damir Ljubičić)