(Foto: Željko Matić/Glas Hrvatske) (Foto: Željko Matić/Glas Hrvatske)

35. godina Hrvatske zajednice u Berlinu koja je osnovana davne 1984. godine obilježeno je uz nazočnost izaslanika Predsjednice RH dr. Gordana Grlića Radmana, veleposlanika RH u SR Njemačkoj. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u pismu koje je uputila predsjednici Hrvatske zajednice u Berlinu Karmen Meić odaslala je srdačne pozdrave i iskrene čestitke povodom važne obljetnice za Hrvatsku zajednicu iz Berlina koja, istaknula je u pismu Predsjednica "svojim radom uvelike prinosi očuvanju hrvatske kulture i jezika te nacionalnog identita u SR Njemačkoj".  

Zvonko Milas državni tajnik Središnjega ureda za Hrvate izvan RH, predsjednici Hrvatske zajednice u Berlinu poslao je čestitku predsjednici Meić, utemeljiteljima, članovima i prijateljima HZ Berlin te im zahvalio na doprinosu očuvanja svehrvatskog zajedništva u SR Njemačkoj te istaknuo snažan angažman HZ Berlin za vrijeme Domovinskog rata. Milas je naglasio kako Središnji ured za Hrvate izvan RH ostaje i u budućnosti pouzdan partner i prijatelj HZ Berlin.

Svečananost je započela pijevanjem hrvatske himne koju je otpjevala Lili Vlahov te odavanjem minute šutnje za sve umrle članove Hrvatske zajednice.  

(Foto: Željko Matić/Glas Hrvatske)

Pedsjednica HZ Karmen Meić prigodnim riječima pozdravila je nazočne. - Sve vam pozivam da radite na promidžbi HZ i da imamo što više novih članova. Zahvaljujem se na pismima potpore Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH i pismu iz Ureda Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović čiji je večerašnji izaslanik veleposlanik dr. Gordan Glić Radman. Hvala mu što je i ovom prilikom uz nas kao i svo ovo vrijeme od kada ga poznajem - rekla je Meić.  

Izaslanik predsjednice RH dr. Grlić Radman naglasio je kako rado dolazi u prostorije HZ u Berlinu i kako osjeća uvijek dobru atmosferu, a posebno te večeri. - Ja ću i u Berlinu i u Njemačkoj podržavati svaku hrvatsku udrugu koja ima plemenite ciljeve, najprije za opstojnost vas, za njegovanje hrvatske kulture, hrvatske nacionalne svijesti i hrvatskog jezika, uvijek će te imati podršku veleposlanika i mojih suradnika i suradnica cijeloga veleposlanstva. Dok nam "živo srce bije", ono što je u himni, nek nas bude više. Vidim i dječicu ovdje, vidim budućnost, vi ste odrasli odgovorni za budućnost i Hrvatske zajednice i vaših obitelji a ja dok sam ovdje ja ću vas podržavati - naglasio je u prigodnom govoru veleposlanik dr. Gordan Grlić Radman.  

(Foto: Željko Matić/Glas Hrvatske)

U glazbenome dijelu Večeri prve su nastupile članice glazbene skupine Lastavice koje vodi predsjednica Karmen Meić. Tijekom večeri nastupio je i mali folklor HZ koji su izveli Slavonski ples, koji vode Ankica Andrić i Ivona Kiš te veliki folklor HZ koji je izveo Bunjevačke plesove pod vodstvom Ankice Andrić. 

(Foto: Željko Matić/Glas Hrvatske)

Lili Vlahov, članica HZ koja je aktivna u folkloru i u vokalnom sastavu, podsjetila je nazočne na protekle godine HZ Berlin. Otpjevala je ulomak iz mjuzikla “Mačak Džingis-Kan i Miki Trasi” koji su mladi HZ kasnih 80-tih i ranih 90-tih godina predstavljali u Hrvatskom kazalištu mladih Marin Držić koje je osnovano u sklopu HZ Berlin. Kazalište je imalo nastupe u brojnim gradovima Hrvatske, ali i u Torontu i Pitsburgu gdje su bili specijalni gosti, kazala je Vlahov, dok se u pozadini na veideo zidu u slikama mogao viditi sažetak rada i djelovanja HZ u proteklih 35 godina. 

Predsjednica HZ Karmen Meić potom je uručila zahvalnice članovima HZ, zasluženim u posljednji 5 godina rada HZ, na prijedloge njezine predhodnice te zahvalila svima na dolasku. 

O budućnosti HZ, mladima, njihovim mogućnostima i zahtjevima govorila je na kraju programa Anđela Čagalj.

Čestitku za 35. obljetnicu Hrvatske Zajednice iz Berlina tijekom večeri iskazale su i nazočne Caroline Spivak iz Kanade, osnivačica Mreže hrvatskih žena, Lidija Kovařík, članica društva Lastavica iz Praga, Ivana Bukvić dizajnerica iz Berlina te Ivana Škaro, vlasnica restorana Spalato u Berlinu.

(Željko Matić)