Foto: snimka zaslona/facebook Foto: snimka zaslona/facebook

18. studenog 1991., hrvatsko političko vodstvo u Bosni i Hercegovini osnovalo je Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu. Radi obrane Hrvata, 8. travnja 1992., službeno je osnovano Hrvatsko vijeće obrane (HVO), koje je postalo najviše izvršno i upravno tijelo Herceg-Bosne do uspostave redovite izvršne vlasti. HVO-u je glavni cilj bio obrana većinskih hrvatskih područja u BiHod srpske agresije, a u tome je imao potporu u financijama i naoružanju od strane Hrvatske vojske.

Već dan-dva nakon službenog osnivanja HVO ulazi u velike bitke s nadmoćnom srpskom vojskom i JNA oko Kupresa gdje je pretrpio velike gubitke. Od 13. do 23. travnja 1992. slama veliku ofenzivu Srba prema Livnu i njihov pokušaj proboja prema Hercegovini i Neretvi. 23. lipnja 1992. HVO osvaja prvu agresorsku vojarnu u Čapljini.

HVO je imao ključnu ulogu u oslobađanju velikih dijelova Bosne i Hercegovine, a u ratu od 1992. do 1995. život je izgubilo 6.337 njenih pripadnika, uz brojne civile Hrvate Bosne i Hercegovine.

HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.