Natjecatelji u Gradišću. (Foto: screenshot/volksgruppen.orf.at) Natjecatelji u Gradišću. (Foto: screenshot/volksgruppen.orf.at)

Sudionici su se u Gradišću natjecali iz latinskog, španjolskog, engleskog, francuskog, ruskog, mađarskog i hrvatskog jezika. U znanju hrvatskoga jezika okušalo se 11 učenika.  

U finalu ovogodišnjeg natjecanja sudjelovale su Saraja Hauptmann iz Savezne gimnazije u Željeznu i Marija Muharemović iz Dvojezične gimnazije Borta, koja je osvojila drugo mjesto. Treće mjesto zauzela je Sophie Wimmer iz Savezne gimnazije Gornja Pulja. Dobitnice nagrada za hrvatski jezik bile su Marija Muharemović, Saraja Hauptmann i Sophie Wimmer.

(Foto: screenshot/orf.at)

Koordinatorica natjecanja za hrvatski jezik, Zrinka Kinda istaknula je kako je natjecanje u govorenju stranih jezika izrazito važno jer učenici na taj način imaju mogućnost svoje znanje prezentirati pred publikom.

- Najvažniji kriteriji pri ocjenjivanju bili su govor i način kako se on prezentira te njegov sadržaj. Organizatori natjecanja jako su zadovoljni jer su ove godine nastuplili i natjecatelji iz južnog, srednjeg i sjevernoga Gradišća - ispričala je Zrinka Kinda.

Sudionici su na natjecanju morali dokazati svoje jezično znanje i elokvenciju na praktičnim primjerima. Učenici koji su se natjecali u kategoriji hrvatskoga jezika mogli su birati između gradišćanskog i hrvatskog standardnog jezika te su pred žirijem i publikom govorili o temi ''Poslovni svijet i novac'', o kojoj su kasnije diskutirali s moderatorom.