14. rujna obilježava se stradavanje Hrvata u Uzdolu (Foto: screenshot) 14. rujna obilježava se stradavanje Hrvata u Uzdolu (Foto: screenshot)

Na današnji dan 1993. godine postrojbe tzv. Armije Bosne i Hercegovine (BiH) počinile su zločin nad 41 osobom hrvatske nacionalnosti, 29 civila i 12 pripadnika Hrvatske vojske. Kao i svake godine taj se dan obilježava polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Memorijalnom groblju na Uzdolu. 

Nakon polaganja vijenaca misu zadušnicu vodio je biskup Vojnog ordinarijata BiH, mons. Tomo Vukšić. Organizator obilježavanja 25. obljetnice je udruga 3. bojne brigade HVO-a Rama - Uzdol.

Prošlogodišnje polaganje vijenaca (Foto: screenshot)

- Dostojanstveno i u zajedništvu, polaganjem vijenaca i svetom misom, prisjetili smo se zločina koji je prije četvrt stoljeća počinjen ovdje, u Uzdolu. Obitelji mučki ubijenih djece, žena, staraca, muškaraca i pripadnika HVO-a, traže i očekuju da se konačno pravdi privedu počinitelji toga nedjela. Stoga je naša obveza, u ime nevinih žrtava inzistirati na procesuiranju i pravičnom kažnjavanju ovog i drugih zločina. Današnjom tužnom obljetnicom, ovim danom dostojanstva i molitve vapijemo - ne ponovilo se nikada i nikome - rekao je tom prilikom predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg.

Komemoraciji u Uzdolu nazočili su predstavnici braniteljskih udruga, kulturnoga i vjerskog života te predstavnici općinskih, županijskih, entitetskih i državnih vlasti među kojima i član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.