(Foto: Hrvatska matica iseljenika/ snimka zaslona) (Foto: Hrvatska matica iseljenika/ snimka zaslona)

Organizator festivala je mjesni HKPD Matija Gubec. Unatoč epidemiji koronavirusa ovogodišnji je festival, kako ističu domaćini, uspješno održan.

Na ljetnoj pozornici Etno salaša Balažević smjenjivali su se mladi folkloraši, a nastupili su i mladi tamburaši. Osim domaćina, Gupčevih plesača, nastupile su i dvije dječje skupine HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice koji su izveli plesove iz Zagorja i Međimurja, a HGU Festival bunjevačkih pisama iz Subotice nastupio je s mlađom postavom svojih tamburaša.

Dječja skupina HKU Antun Sorgg iz Vajske predstavila se dječjim plesovima šokačkih Hrvata iz bačkog Podunavlja, a CKPD Princeza Ksenija iz Lovćenca plesovima ''Stare Crne Gore'' i plesovima Bokeljske mornarice.

Festival je otvorio predsjednik HKPD-a Matija Gubec Ladislav Suknović. Domaćini festivalskog izdanja bili su članovi najmlađe dječje skupine društva, koju vodi Sanda Benčik i koji su izveli bunjevačke igre, dok je srednja skupina tavankutskih folkloraša, koju vodi Darko Prćić, izvela bunjevačke plesove.

Zahvaljujući predanom radu voditelja hrvatskih kulturnih društava Festival je i među najmlađim članovima tavankutskoga Društva shvaćen kao manifestacija koju zajedno grade, održavaju i populariziraju. 

(Izvor: HMI)