(Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Obilježavanje je nastavljeno svečanom akademijom. U programu su sudjelovale Lašvanske dive iz Travnika koje su program uveličale glazbenim izvedbama pjesma "Srebrena Bosna", "Čuvaj se sine" i "Zemlja dide mog". Jajčanka Ella Bojcetić pročitala je pjesmu "Hrvatska", velikog hrvatskog i bosanskohercegovačkog pjesnika rodom iz Jajca Nikole Šopa

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem spomen obilježju u Jajcu, a u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je i misa koju je predvodio fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene. 

U auli Doma kulture je i izložba učeničkih radova na temu VRO Maestral i oslobađanja Jajca, a izloženi su likovni radovi učenika osnovnih škola "13. rujan" i "Braća Jezerčić" iz Jajca. 

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović na svečanoj je akademiji rekao kako je 13. rujna 1995. godine jedan od najvažnijih datuma u povijesti hrvatskog kraljevskog grada Jajca. - Nećemo se umoriti od poklanjanja našim zastavama, slavlja naših datuma iz Domovinskog rata i naših veličina iz Domovinskog rata - kazao je Čović. Istaknuo je i ulogu HVO-a i ratnih zapovjednika Hrvatskih snaga i svih hrvatskih braniteljima koji su na svojim leđima iznijeli Domovinski rat.

(Dnevnik.ba)