(Foto: screenshot/Radio Dux) (Foto: screenshot/Radio Dux)

Na početku se nazočnima obratio veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić: - Otkad sam ja ovdje, ove tri godine, stvarno sam vidio jako veliku aktivnost raznih hrvatskih udruga, posebice Hrvatske građanske inicijative i Hrvatskog  nacionalnog  vijeća. S ponosom mogu reći da vas gospodin Adrijan Vuksanović ne predstavlja inferiorno u Podgorici, nego točno onako kako treba – dostojanstveno, sigurno. Hvala ti, Adrijane, na tome, i siguran budi da će Hrvatska građanska inicijativa, kao i ti i svi vi imati podršku.

Veleposlanik Veselko Grubišić (Foto: screenshot/Radio Dux)

Veleposlanik je istakao jaku potporu Republike Hrvatske Crnoj Gori ka euroatlantskom putu: - Hrvatska će sljedeće godine, za dvadesetak dana, početi presjedanje Vijećem Europske unije. Mi smo bili na redu tek za nekih pet godina, možda i više. Nevjerojatno kako se to okreće i trudit ćemo se i lobirati i zbog vas, Hrvate iz Crne Gore. Lobirat ćemo i da se otkoči ovaj crnogorski proces, a lobirat ćemo i da Albanija i Makedonija započnu svoje pregovore i da dobiju jasnu definiciju.

Također je iskazao potporu Bosni i Hercegovini. Veleposlanik se osvrnuo i na izbornu godinu, koja je pred nama: - Znam da vam je sljedeće godine izborna godina, ja se ne smijem miješati u izbore, moram biti neutralan, ne dajte se, držite se skupa, Hrvatska će stajati uz vas.

Na kraju svom obraćanja, čestitao je predstojeće blagdane te HGI-ju poželio puno uspjeha na sljedećim izborima.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović je istaknuo zadovoljstvo što se ova obljetnica obilježava upravo u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi: - Večeras, kada sam dolazio u ovo zdanje, koje je od posebnog značaja za sve nas, jer su ga sagradili oni prije nas, naši preci i uskoro će se navršiti sto godina da je on ovdje; čuo sam one naše hrvatske pjesme, koje smo dugo vremena potiho slušali u svojim domovima. A, kao što vidite večeras to radimo na jedan transparentan  način, u  jednoj slobodi koja svjedoči da smo mi jedna  vitalna  zajednica, iako prilično mala, ali da smo svjesni svog identiteta i da ne namjeravamo odustati u njegovanju svih onih vrijednosti koje čine hrvatski identitet, i u Boki kotorskoj i u Crnoj Gori.

Adrijan Vuksanović (Foto: screenshot/Radio Dux)

Vuksanović je istaknuo da obljetnica predstavlja jedno zajedništvo te izrazio zadovoljstvo dolaskom veleposlanika Grubišića koji, kako je rekao, "na jedan dostojanstven način predstavlja Republiku Hrvatsku, a predstavlja je upravo onakvu kakva ona i jest – uspravna, suverena i neovisna“. Predsjednik HGI-ja je izrazio posebno zadovoljstvo dolaskom svećenika Kotorske biskupe, što ne predstavlja samo čast, nego i duhovnu snagu, koja nam je svima prijeko potrebna. 

- S nama su i članovi Hrvatskog nacionalnog vijeća, krovne institucije Hrvata u Crnoj Gori, koja toliko toga radi da bih je ja nazvao malim Ministarstvom kulture Hrvata u Crnoj Gori. S nama je večeras i profesorica hrvatskog jezika i kulture, koja uči našu djecu tradiciji, jeziku i svemu onome što je od značaja za našu opstojnost. S nama su večeras naši članovi i prijatelji iz Herceg Novog, Kotora, Budve, Tivta, Bara i Podgorice. S nama su večeras naši prijatelji koji nisu Hrvati i to je ono što me posebno raduje i posebno sam ponosan zbog te činjenice što Hrvatska građanska inicijativa iskazuje svoju širinu, i što su i drugi prepoznali da mi sve što radimo radimo na korist hrvatskog  identiteta i crnogorske državnosti, koju smo prije trinaest godina obnovili i u čemu smo dali ogroman, kvalitativan značaj. Imamo snažnu potporu Republike Hrvatske, imamo izvanredne odnose i sa crnogorskim državnim vrhom. Na nama je samima da se dalje izborimo i da uspješno prebrodimo sve one bitke, koje nosi politički život. Aktivni smo, dinamični smo, uspješni smo, i na socijalnom i na kulturnom i na političkom polju. Dugo vremena je ovdje bilo onih koji su se usuđivali negirati postojanje Hrvata u Crnoj Gori. Možda i sada ima tih koji bi se to usudili, ali sada postoji Hrvatska građanska inicijativa da da svima dobar odgovor da Hrvati u Crnoj Gori nisu ničiji etnički materijal, kojim će neko popunjavati svoje praznine, kulturološke, socijalne i bilo kakve druge, već da je to jedan samosvjestan i ponosan narod. Naš moto "Hrvatsko srce za Crnu Goru" nije bio samo predizborni izraz, nego je to naša trajna misija, i na korist Hrvata i našeg zajedništva sa svima ostalima i na korist državi Crnoj Gori. Živjela Hrvatska, živjela Crna Gora i Hrvati u njoj zajedno sa svima ostalima! - završio je svoj govor predsjednik HGI-ja, poželjevši prisutnima sve najbolje u predstojećim blagdanima i Novoj godini.

(Foto: screenshot/Radio Dux)

Svečanoj obljetnici su prisustvovali svećenici Kotorske biskupije iz Prčanja, Budve, Tivta; članovi, simpatizeri, prijatelji, kao gosti iz političkog, poslovnog i javnog života, koji su svojim dolaskom došli dati potporu HGI-ju. 

(Radio Dux)