Tomislav Žigmanov ( Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL) Tomislav Žigmanov ( Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL)

Dobitnici Nagrade "Julije Benešić" za najbolju knjigu književnih kritika u ovoj godini su Tomislav Žigmanov iz Subotice za knjigu "Vivisekcije književnosti: vojvođanske i ine književne teme" i Božidar Alajbegović iz Rijeke za knjigu kritika "Paralelni svjetovi". Povelja uspješnosti Julija Benešića posthumno je dodijeljena Vlastimiru Kusiku iz Osijeka.

Uručivanju nagrada ʺJulija Benešićaʺ u Maloj gradskoj vijećnici prethodila je konferencija za novinare zamjenika gradonačelnika Francema i Tomislava Žigmanova, u ovoj prilici kao predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i poslanika u Narodnoj skupštini Srbije, na temu kulturne suradnje Đakova i vojvođanskih Hrvata, u prvom redu Đakova i Subotice, odnosno Bačkog Monoštora.

Žigmanov je naglasio kako u Vojvodini trenutno djeluje oko 40 hrvatskih kulturnih udruga koje organiziraju oko 400 manifestacija.

- Za nas je važna vidljivost u RH jer pripadamo jednom narodu. Možemo biti mostovi suradnje, u čemu prednjače grad Đakovo, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija te grad Zagreb, rekao je Žigmanov.

- U Vojvodini živi 47.033 Hrvata. Teritorijalno smo izrazito disperzirani, no unutar sebe vrlo homogeni, dodao je Žigmanov.

Organizatori skupa bili  su DHK – Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i Ogranak Matice hrvatske u Đakovu.