Žigmanov je uoči dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb gostovao u emisiji "Nedjeljom u dva" (Foto: HRT/screenshot) Žigmanov je uoči dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb gostovao u emisiji "Nedjeljom u dva" (Foto: HRT/screenshot)

- Najsiromašniji Hrvati na svijetu su oni u Vojvodini – istaknuo je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov govoreći o problemima Hrvata u susjednoj državi, gostujući u emisiji "Nedjeljom u 2" urednika Aleksandra Stanovića.

- Odnos službene vlasti prema hrvatskoj zajednici u Vojvodini ogleda se, između ostalog, u situaciji službene proslave na koju nitko nije došao od delegacije iz Beograda – kaže Žigmanov, te dodaje kako su Hrvati ondje objekti negativnih politika, građani države u kojoj se puno toga negativnog veže uz Hrvatsku te da su objekti prešućivanja.

- Kod nas na dan zajednice 15. prosinca prije dvije godine nije došao ni portir neke ustanove. To je ipak na simboličnom planu jedna vrlo negativna gesta jer vam država šalje vrlo jasnu poruku da niste dostojni odaziva - komentirao je uz napomenu da građanima srpske nacionalnosti u Hrvatskoj, na božićni domjenak dođe sam vrh državne strukture.

Posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i izaslanstva Republike Srbije Hrvatskoj više je nego potreban jer neodrživo je, navodi Žigmanov, da dvije susjedne zemlje, s istim ciljevima, ne surađuju na rješavanju otvorenih problema, i ne samo to - da nemaju izravnu komunikaciju na najvišim razinama.

Komentirajući izjave pojedinih političara koji dolaze iz liberalnih krugova, a koji su protiv dolaska Vučića u Hrvatsku, rekao je da se boji kako u njihovim promišljanjima vjerojatno nisu bili Hrvati u Vojvodini.

- Iz naše pozicije, ovo se trebalo dogoditi nakon što je predsjednik Republike izabran - ističe.

Da je na mjestu premijera Srbije ispričao bi se Hrvatskoj. - Mislim da je isprika za određenu vrstu čina, bez obzira na to kako ju kvalificirali, za koje se smatra da su nanosili u određenom trenutku štete, jest najmanje što se može očekivati - dodao je.

Žigmanov kaže i da Hrvati u Vojvodini, otkako je Vučić postao predsjednik Srpske napredne stranke, premijer i predsjednik Republike, nikada nisu imali bilateralni susret s njim.

- Vučić je sigurno političar koji je evoluirao i to se vidi iz njegova angažmana u proteklih nekoliko godina. Od jednog euroskeptika, nekoga tko je bio sumnjičav prema onome što se događa na planu europskih integracija, on je danas postao političar, lider zemlje koju vodi u Europsku uniju - kazao je Žigmanov.

Nedopustivim smatra da država kaže da Bunjevci nisu Hrvati. - Ja sam Bunjevac i Hrvat, slobodan i liberalan – zaključuje Žigmanov.

Žigmanov je jedini predstavnik Hrvata u Skupštini Srbije, ali i književnik, pjesnik, filozof, urednik. Piše prozu, eseje, poeziju, filozofske tekstove. Prvi je urednik programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice i pokretač časopisa "Hrvatska riječ".

Nakon odlaska iz redakcije posvećuje se osnivanju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Predaje povijest filozofije na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije. Na parlamentarnim izborima u travnju 2016. izabran je za narodnog zastupnika u Skupštini Srbije. Uza sve te funkcije, Žigmanov i dalje piše haiku.