(Foto: Glas Hrvatske) (Foto: Glas Hrvatske)

Među njima je i prva hrvatska novinarka Marija Jurić Zagorka, književnica koja je dugo bila sustavno prešućivana i kritizirana, no danas je nezaobilazno ime - ne samo kad se govori o procesu širenja hrvatskoga čitateljskog kruga, nego i o razvijanju jednoga tipa proznog pisma bez kojeg bi hrvatska književnost bila bitno osiromašena.

Na svoju kartu igra i velika hrvatska književnica Ivana Brlić Mažuranić, četiri puta predlagana za Nobelovu nagradu, članica JAZU kao prva žena u nas, zarana proglašena "klasičnim piscem" i "hrvatskim Andersenom", djela su joj bila prevedena na mnogobrojne strane jezike te izvedena u kazališnim, radijskim i filmskim obradbama i među čitateljima svih uzrasta omiljena je "mama" nacionalnoga klasika za djecu "Čudnovate zgode šegrta Hlapića".

Društvena igra namijenjena svim generacijama stigla je na police nakon što je odabrana između pet dobitničkih projekata u sklopu natječaja "Odvažna" kojim se podupire razvoj ženskog poduzetništva u Hrvatskoj. U ime IKEA-e o projektu je govorio Hrvoje Dragušica, voditelj održivog razvoja tvrtke koji je istaknuo kontinuitet u radu na društveno odgovornim programima:  - "Snažne žene" kao špil karata bile su dosad dostupne samo na engleskom jeziku, a IKEA je financirala izradu verzije na hrvatskom jeziku. Cjelokupna dobit od prodaje bit će darovana fondu "Odvažna". 

- "Fierce Women/Snažne žene" društvena je igra koja promiče i slavi doprinos žena društvu i kreativno ispunjava vrijeme za igru educirajući i inspirirajući. To je i bio cilj udruge K-Zona, najpoznatije po neprofitnom mediju VoxFeminae.net – istaknula je na predstavljanju Gabrijela Ivanov, supredsjednica udruge i idejna začetnica igre.

Zahvalila je kreativnom timu koji stoji iza uspješnog projekta: originalni gameplay igre razvio je književnik i programer Želimir Periš, a na ilustracijama je radilo osam hrvatskih umjetnica: Ana Kovačić, Branka Nikolić Hollingsworth, Nataša Rašović Bodiš, Rina Barbarić, Sanja Stojković, Tea Šokac, Ivana Štrukelj i Željka Tkalčec

Kreativni tim "Snažnih žena" i sudionici u projektu (Foto: Mirjana Žugec Pavičić/Glas Hrvatske)

Dan ljudskih prava obilježava se u sjećanje na 1948. godinu kad je Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila Opću deklaraciju o ljudskim pravima. Deklaracijom se prvi put u povijesti odredilo da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima te da svatko ima pravo na život, slobodu i osobnu sigurnost. Ove godine obilježavamo još dvije jubilarne godine: 10. godišnjicu Povelje o temeljnim pravima EU-a i 30. godišnjicu UN-ove Konvencije o pravima djeteta i zato bismo ovu 2019. godinu mogli s pravom mogli nazvati Godinom ljudskih prava.