Dobitnice nagrada ''Utjecajne hrvatske žene'' i Buduće liderice''. (Foto: CWN) Dobitnice nagrada ''Utjecajne hrvatske žene'' i Buduće liderice''. (Foto: CWN)

Središnja je tema konferencije bila položaj i utjecaj žena u Hrvatskoj i svijetu. Na panelima i predavanjima govorilo se o poticanju ženskog poduzetništva, potencijalima umrežavanja, inovacijama, ženskoj mudrosti i intuiciji te ženama bez granica.

Glavne su govornice bile Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ulla Marton, ginekologinja i ginekološka endokrinologinja te Ruža Studer-Babić, vlasnica i urednica portala Moja domovina. O projektu zapošljavanja žena u ruralnim krajevima Hrvatske govorila je etno dizajnerica i ravnateljica Hrvatske kuće Mina Petra.

Konferencijom se žele istaknuti postignuća žena u poslovnom svijetu, a umrežavanjem i stvaranjem novih poslovnih partnerstva želi se pomoći razvoju hrvatskoga društva. Geslo ovogodišnje konferencije je "Snaga i utjecaj žena", a održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatske matice iseljenika, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva turizma, Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja,Hrvatskoga svjetskog kongresa, Hrvatskog turističkog ureda, Grada Zagreba, Zagrebačke nadbiskupije i Turističke zajednice grada Zagreba.

Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta. (CWN)

Osnivačica CWN Caroline Spivak rekla je kako žene treba poticati u svim područjima rada, bilo da je riječ o ekonomiji i poduzetništvu, medicini i znanosti, tehnologiji i gospodarstvu, ili kulturi i umjetnosti. Poručila je da žene moraju poticati žene jer će time ojačati svoj položaj.

- Žene posvuda u svijetu pozitivno utječu na sva područja života, čemu svjedoče naše dobitnice. No i danas postoji velik raskorak, s jedne strane žene imaju mogućnost uspjeha bez ograničenja, a s druge, nemaju prava kao što su ravnopravnost u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, nemaju pravo glasa niti imaju pravo na nasljedstvo, a o predstavništvu u državnim, sudskim i sličnim tijelima da i ne govorimo - istaknula je Spivak. 

Vrijednost projekta jest u umrežavanju žena hrvatskoga podrijetla diljem svijeta iz svih područja djelovanja, a Međunarodni je dan žena globalni podsjetnik na jednakost šansi kao društvene i civilizacijske stečevine. Mreža okuplja pet stotina članica, a među njima su ugledne poslovne žene, sutkinje, umjetnice, pilotkinje, znanstvenice, humanitarke. Žene koje su otvarale putove drugim ženama.

Panel ''Snaga i utjecaj žena u poduzetništvu'' . (Foto: CWN)

Ankica Kovač, docentica s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, prvo je napravila bicikl na vodik, a sada je voditeljica projekta prve punionice za električne automobile. Nekadašnja konzultantica Danijela Balikić u pedesetima je napravila zaokret i osnovala farmacetutsku tvrtku s predznakon Made in Croatia.

Među dobitnicama je jedna od vodećih marketinških stručnjakinja u Hrvatskoj, Hedda Martina Šola, autorica prve knjige o neuromarketingu u Hrvatskoj ''Marketinška oružarnica'' i knjige ''Neuromarketing Armoury'' koje se izučavaju na fakultetima i prodaju u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama.

- Nije važno samo pokrenuti biznis, otvoriti tvrtku. Važno je kako vaše poslovanje utječe na okružje - rekla je Hrvatica iz BiH, sa stalnom adresom u Clevelandu, Biljana Lovrinović, koja je u rodnom Travniku otvorila IT tvrtku Galop Digital. Članica je ACAPA,  Udruženja Hrvatsko-američkih stručnjaka, koje je nedavno otvorilo svoju podružnicu u Zagrebu.

Caroline Spivak, osnivaćica Mreže hrvatskih žena. (Foto: CWN)

Uručujući nagrade načelnik Sektora za provedbu i nadzor programa i projekata Hrvata izvan Republike Hrvatske Dario Magdić rekao je da sve poduzetnice, dobitnice prestižnih nagrada Mreže hrvatskih žena iz Hrvatske i inozemstva pridonose stvaranju hrvatske globalne mreže.

- U Hrvatskoj i Gradu Zagrebu se tijekom posljednjih godina opća osviještenost o gospodarskoj i društvenoj ulozi žena mijenja. Pozitivne promjene u jačanju ženskog poduzetništva i rastuća uključenost žena u javnom životu zajednice ohrabrujuće su, ali žene još nisu ozbiljno shvaćene - istaknula je Nera Pavić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Nakon konferencije u Hrvatskoj matici iseljenika održan je svečani prijem laureatkinja te je otvorena izložba slika HRT-ove novinarke Dijane Čović pod nazivom ''Acta, non verba, Djela, ne riječi''. Otvorila ju je osnivačica CWN Caroline Spivak i poručila da je naše najjače oružje glas i da se ne bojimo zauzimati za sebe i za druge žene, jer naša je snaga u zajedništvu.

Mreža hrvatskih žena osnovana je prije pet godina u Torontu, a prepoznata je kao platforma koja povezuje ugledne Hrvatice u domovini i inozemstvu.