Foto: OŠ Petra Preradovića/ustupljena fotografija/kolaž/Pixabay Foto: OŠ Petra Preradovića/ustupljena fotografija/kolaž/Pixabay

- Ja sam odmah uzeo globus u ruke i proučio sam kolika je udaljenost od Zagreba, krećući se po 45. paraleli da napravimo cijeli krug oko planeta i vratimo se kući. Brojka je iznosila 28.375 kilometara i odmah sam krenuo proračunavati koliko bi se učenika, roditelja i njihovih članova obitelji trebalo uključiti da bismo uspjeli savladati taj krug - priča nam profesor, dodajući da su prve projekcije govorile da bi se trebalo uključiti 150 osoba i da bi taj izazov mogli savladati za 40 dana.

- Međutim kad smo krenuli vrlo brzo se pokazalo da ćemo mi to uspjeti savladati puno brže, jer nam se pridružilo 750 osoba - od učenika, roditelja, djedova, baka, tetki, stričeva, prijatelja... Uključili su se i djelatnici škole i mi smo taj izazov uspjeli savladati u samo 12 dana - govori prof. Horžić dodajući kako je sudionike "Šetnje oko zemlje" bilo nemoguće zaustaviti pa su prevalili i malo veću udaljenost od kruga oko Zemlje.

Poduhvat nije prošao ispod radara, pa su za njega nagrađeni titulom najaktivnijom institucijom u Europi: - Od početka smo ravnatelj, kolege i ja proširili vijest o tom poduhvatu i nakon savladanog izazova, poslali smo pozive i u druge zagrebačke škole i još neke iz ostalih dijelova Hrvatske da nam se pridruže jer smo pred sebe odmah stavili novi izazov. Pridružilo nam se još sedam škola, a podržale su nas sve hrvatske sportske krovne udruge - objašnjava.

Ovoga puta hodali su oko Zemlje ali po meridijanima i savladali udaljenost od 40 tisuća kilometara.  

- Osim savladavanja udaljenosti i tjelesne aktivnosti, taj je izazov imao i edukativni smisao. A cijelo vrijeme sam na Google mapama iscrtavao i rutu prijeđenog puta na temelju čega je nastao zanimljiv dnevnik puta u kojem sam osim osnovnih informacija o državama, gradovima i mjestima koje su "obišli" dodao i zanimljivosti iz povijesti, kulture i književnosti, poznatim sportašima i zanimljivim osobama – dodaje prof. Horžić

U izazovu je sudjelovalo 1996 sudionika, a za novu šetnju trebalo im je 19 dana. Za njihov poduhvat Europska komisija ih je nagradila titulom Najaktivnije škole na nagradnom natječaju "ByActiv Awards".