Nova tržnica u Vukovaru. (Foto: dblog/screenshot) Nova tržnica u Vukovaru. (Foto: dblog/screenshot)

Osječki arhitekti su u Barceloni na Institutu za naprednu arhitekturu osvojili prvu nagradu na ''2A architectural award 2018''. Njihov projekt, tržnica u Vukovaru, proglašen je najboljom europskom poslovnom zgradom, što je veliko priznanje za arhitekte i cijeli grad. Riječ je o prvoj nagradi, dok je druga otišla u Austriju, a treća u Španjolsku.

- Presretni smo što je nakon brojnih nominacija stigla i nagrada koja je priznanje struke za vrijedan i uporan rad. Takvi trenuci raduju i motiviraju za daljnji rad u svakodnevnom stvaranju dobre arhitekture u prostoru i vremenu u kojem živimo i radimo. Posebno smo sretni što se radi o realizaciji u Vukovaru, čime smo dali svoj skromni doprinos ljepšem i ugodnijem životu u tom herojskom gradu - rekao je arhitekt Bruno Rechner.

Novi, moderni objekt Gradske tržnice u Vukovaru sagrađen je u samom središtu Vukovara i otvoren je krajem listopada 2017. godine. Projekt je vrijedan 22,6 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz sredstava EU fondova. Zgrada je ukupne površine 3191 kvadrata, od kojih je 2231 kvadrat otvoreni prostor namijenjen pješačkoj komunikaciji, smještaju prodajnih klupa i terasa ugostiteljskih objekata. Unutarnji, zatvoreni prostor, površine 960 kvadrata čini 28 poslovnih prostora različitih namjena, sanitarni čvorovi i servisne prostorije.

(Foto: dblog/screenshot)

Tržni prostor podrazumijeva i sto betonskih klupa na kojima trgovci mogu nuditi svoje proizvode. Zgrada nove vukovrske tržnice je jednoetažna, a svojom suvremenom arhitekturom pridonosi ljepšim vizurama grada Vukovara.

Arhitekt Rechner rekao je kako je polazna ideja prilikom projektiranja bila da tržnica svojom pojavom treba postati novi landmark u prostoru, a istovremeno mora zadovoljavati funkcionalne potrebe takvog javnog prostora.

- Tržnica je javni, otvoreni prostor. Ona je mjesto prodaje dobara, ali i mjesto susreta, druženja i svakodnevne interakcije. Smještena je u centru grada i do nje se dolazi iz svih smjerova. U arhitektonskom smislu radi se o velikom natkrivenom prostoru koji treba funkcionirati 12 mjeseci, sedam dana u tjednu, neovisno o vremenskim uvjetima. Ispod velikog krova smješteni su štandovi za prodaju svježeg voća i povrća. U tri velika zatvorena boksa nalaze se prostori koji se temperiraju. U prvom boksu smješteno je ugostiteljstvo, u drugom prostori mesnica, ribarnica, svježeg sira i jaja, a u trećem uredi i servisni prostori tržnice - objasnio je arhitekt Rechner. 

''2A architectural award'' internacionalna je arhitektonska nagrada koja promovira uspješna arhitektonska djela i njihov doprinos suvremenoj arhitekturi u kontekstu različitosti kultura, identiteta, ideja i iskustava.