Foto: Davor Javorovic/PIXSELL Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

- Povezivati grad Osijek i grad Pečuh, povezivati Osječko-baranjsku županiju i županiju Baranya izuzetno je bitno zbog nas ovdje, a naravno i zbog ljudi u Mađarskoj. Suradnja na gospodarskom, prometnom, znanstvenom i svakom drugom polju je neupitna i mora se nastaviti – istaknuo je osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji je podsjetio da će nakon ponovnog povezivanja željeznicom uskoro biti završena poveznica dviju država međunarodnim prometnim 5C koridorom, koji počinje u Budimpešti, prolazi kroz Osijek i Sarajevo te završava u Pločama.

Zadovoljstvo je izrazio i gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić koji je rekao da ovi gradovi pokazuju da im je stalo do prijateljstva i međusobnih odnosa, što su potvrdili međusobnom komunikacijom i suradnjom na različitim razinama, a na ovoj promotivnoj vožnji, Vrkiću se pridružio i mađarski kolega - gradonačelnik Pečuha Zsolt Páva

Dan grada Osijeka slavi se u znak sjećanja na 2. prosinca 1786., kada su tri dijela grada - Tvrđa te Gornji i Donji grad - postali jedna cjelina.

Željeznički kolodvor u Osijeku (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Najavljeno obnavljanje željezničke infrastrukture

Iduće godine očekuje se obnova i uređenje zgrade osječkog kolodvora, vrijedna oko 18 milijuna kuna, a na nedavnoj sjednici Gospodarskog socijalnog vijeća Osječko-baranjske županije najavljeno je da se u iduće četiri godine, uz obnovu desetak cestovno-željezničkih prijelaza, s ciljem podizanja sigurnosti u prometu, planira rekonstrukcija kolodvora Laslovo-Korođ, vrijedna oko 20 milijuna kuna.

Do kraja godine očekuje se i ponovna uspostava putničkog prometa prema Mađarskoj s četiri para vlakova, a priprema se i prilagodba pograničnog kolodvora Erdut za potrebe ulaska u Schengenski sustav, što je investicija vrijedna oko 10 milijuna kuna.