(Foto: Patrik Macek/PIXSELL) (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

 

- Pandemija koronavirusa mijenja svijet. Globalizacija kakvu poznajemo, trgovina kakvu poznajemo, država na kakvu smo navikli se mijenja. U samo tri mjeseca pandemija je zahvatila 195 država, dakle cijeli svijet. Život i proizvodnja su stali, sve je stalo. To je naša stvarnost - rekao je uvodno premijer Andrej Plenković.

Podsjetio je na slučaj Agrokor i mjere koje je Vlada tada donijela. Danas, tri godine nakon smo pred puno većim izazovom: - Kriza će biti teža nego što je bila 2008. godine. U takvim uvjetima moramo se pripremiti za tešku i dugotrajnu bitku, za očuvanje hrvatskog gospodarstva i radnih mjesta -  rekao je.

Vlada je prošli tjedan izašla s paketom od 63 mjere predložene kroz 19 zakona za pomoć gospodarstvu. Paket je vrijedan gotovo 30 milijardi kuna: - To je prva faza naših mjera. Ovu krizu dočekujemo sa stabilnijim gospodarstvom nego prije - naglasio je.

Ugroza koja dolazi dovodi nas u poziciju da moramo brzo donositi odluke: - Kriza će tajati duže od nekoliko mjeseci. Mi ćemo prilagođavati naše odluke sukladno razvoju situacije. Svjedoci smo simetričnog šoka, istodobnog pada ponude, proizvodnje i potražnje u svim gospodarstvima na svjetskoj razini. Tako nešto nije zabilježeno u modernoj povijesti. I druge države će poduzeti iste ili slične mjere -  objasnio je.

Uz sve nam se dogodio i potres koji druge države nisu imale. Premijer je istaknuo tri bitne horizontalne mjere: - Prva je iz domene Ministarstva financija, a to je beskamatna odgoda javnih davanja poreznim obveznicima s poteškoćama, dakle nema poreza na dohodak, poreza na dobit, doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Ova je mjera kalibrirana za prva tri mjeseca s mogućnošću produljenja na još 3 mjeseca - rekao je. Druga važna mjera za očuvanje radnih mjesta je financiranje sto posto troška minimalne plaće. Treća je usmjerena prema srednjim, malim i mikropoduzetnicima i odnosi se na kredite za likvidnosti i radni kapital uz poček od 12 mjeseci i vrlo nisku kamatnu stopu, a u iznosima do 25 tisuća eura. Na rashodovnoj strani proračuna ćemo ići u rezanje svih troškova koji nisu nužni, naglasio je. 

Koristit ćemo i sve mjere iz EU. Žurno će nam se, za potrebe funkcioniranja države, staviti na raspolaganje dodatnih 240 milijuna eura. 

- Mi ćemo kao Vlada donirati našu plaću za ožujak donirati na račun koji se odnosi na rješavanje posljedica za potres za Zagreb i na taj način svojim primjerom pokazati solidarnost - rekao je Plenković.

Najvažnije za poručiti poreznim obveznicima i građanima je da se od danas mogu podnositi zahtjevi za odgodu plaćanja doprinosa i poreza i njihovu obročnu otplatu poreznoj upravi. Otvorena je stranica Covid 19 i stranica e-porezne gdje su objavljene sve informacije koje će se nadopunjavati: - Kriteriji su krajnje jednostavni i prohodni. Ako ste uredni platiša i ako imate pad prihoda od 20 posto jedan je od uvjeta, to je već kvalifikacija i u mogućnosti ste neplaćanja javnih davanja - objasnio je ministar financija Goran Marić.

- Mi smo postavili kriterije i vremenski rok. Kamo sreće da će ovo biti dovoljno, međutim svi smo duboko svjesni da će efekte pandemije proći razdoblje o kojem govorimo. To su 3+3 mjeseca - objasnio je.

Poreznim obveznicima nakon kraja krize sve neće doći naplatu odjednom, već će biti omogućena beskamatna odgoda na 24 rate. Ono što je novost od prošlog tjedna je ta da je uključen i sustav PDV-a: - Na određen način uključili smo i sustav PDV-a, pogotovo za  poduzetnike koji imaju promet do sedam milijuna kuna godišnje. Oni mogu optirati za odgodu naplate PDV-a do prvog srpnja, rekao je. 

Porezna će za sve za koje zna da su zaustavili poslovanje automatski ići u smanjenje predujma poreza. Od ostalih poreznih izmjena, sve naknade i potpore neće se plaćati, dok će povrat poreza ove godine biti isplaćen ranije, u lipnju. Što se bankarskih kredita poduzetnika i građana, ići će se u odgodu plaćanja, što zasad nije jednostavno provesti, ali sustav će uskoro zaživjeti jer će i banke dati svoj doprinos solidarnosti: - Očekujemo angažman HNB-a koja je već izdala određene upute,a imamo i signale od ECB-a koji opuštaju sustav i tretman mjera fleksibilniji - rekao je Marić. 

- Drugi set mjera odnosi se na reprogram svih tih kredita, te HBOR i HAMAG-BICRO koji će osigurati kapital za kreditiranje mikro i malih poduzetnika - objasnio je Marić.

Mjere je sinoć najavio ministar gospodarstva Darko Horvat, rekavši kako se "vodi bitka za svako radno mjesto, svaki obrt i svako trgovačkog društvo". Rekao je i da se razmišlja o mogućnosti da i vlasnici obrta imaju ista prava kao i radnici. Naznačio je i da u ovom trenutku nema prostora za isplatu dividende. Otkrio je da je Vlada spremna i na rezanje plaća u javnom sektoru.

Nakon što su jučer počele prijave za Vladine potpore na koje se poslodavci mogu javiti kako bi država njihovim radnicima isplatila minimalac, istog dana do 18 sati došlo je oko 5100 prijava poslodavaca. 

- To obuhvaća tridesetak tisuća zaposlenih. Vjerujem kako će se ostati na projekcijama od 3-4 milijarde kuna. Sredstava ima. Novac za ovu mjeru mora biti omogućen - ustvrdio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. Prva sredstva bit će isplaćena u četvrtak ili petak, da postoji tekuća likvidnost, potvrdio je ministar.