Članovi Vlade RH na sjednici. (Foto: HMI/ Facebook) Članovi Vlade RH na sjednici. (Foto: HMI/ Facebook)

Što se tiče amandmana Vlade Republike Hrvatske na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da će se omogućiti stjecanje hrvatskog državljanstva i onim osobama koje su rođene nakon stupanja na snagu Zakona o hrvatskom državljanstvu, starijima od 21 godine, čiji je jedan od roditelja bio hrvatski državljanin u trenutku njihovog rođenja, a propustio ih je prijaviti do njihove punoljetnosti. Predlaže se rok od dvije godine.

- Također, omogućava se stjecanje državljanstva svim pripadnicima hrvatskog naroda koji su iselili u inozemstvo s prostora u sastavu bivših država u kojima se u vrijeme iseljenja osoba ili njihovih predaka nalazilo i područje današnje Hrvatske - rekao je ministar Davor Božinović.

U cilju stvaranja jedinstvenog i usklađenog normativnog okvira, izvijestio je pritom, poslove stjecanja hrvatskog državljanstva obavljaju nadležna upravna tijela županije, odnosno Grada Zagreba, a ne više uredi državne uprave.

Nedavno održan sastanak premijera Plenkovića s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom i predsjednikom Hrvatskog svjetskog kongresa Vinkom Sabljom. (Foto: Patrik Macek/ Pixsell)

- Dodaje se novi članak kojim se regulira pitanje državljanskog statusa nestalih i smrtno stradalih branitelja iz Domovinskog rata koji nisu imali hrvatsko državljanstvo u trenutku nestanka ili stradavanja. Propisuje se i mogućnost naknadnog upisivanja u evidenciju državljanstva RH i osoba rođenih u razdoblju od 8. siječnja 1977. do 8. listopada 1991. godine, čija su oba roditelja bili hrvatski državljani u trenutku njihova rođenja, pod uvjetom da u roku od dvije godine podnesu zahtjev za utvrđivanje hrvatskog državljanstva - kazao je.

Politička važnost olakšavanja stjecanja hrvatskog državljanstva

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas podsjetio je da je još 2016. godine na Savjetu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, održanom u Vukovaru, premijer Plenković dao obećanje da će se Zakon o državljanstvu izmijeniti.

- Vlada ispunjava svoje obećanje, što će uvelike omogućiti našim ljudima temeljnu pravnu vezu s domovinom, iz koje će proizaći sve drugo - zaključio je Milas. 

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je političku važnost olakšavanja stjecanja hrvatskog državljanstva i dodao da diljem svijeta Hrvati pozdravljaju novi postupak stjecanja državljanstva, koji će ''hrvatsku koloniju u svijetu zbližiti s domovinom''.

(Izvor: Hrvatska matica iseljenika/ Vlada RH)