foto: Pexels foto: Pexels

Koordinator projekta je talijansko Sveučilište u Napulju Federico II, a Sveučilište u Zagrebu i španjolsko Sveučilište u Coruni glavni su projektni partneri. Uz njih  su u projektne aktivnosti uključeni i pridruženi partneri nekolicine sveučilišta u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi te Australiji, kao i 28 različitih industrijskih partnera iz sedam zemalja. 

- Erasmus Mundus Joint Master Degree "Sustainable Ship and Shipping 4.0" zamišljen je kao dodatni diplomski studij u trajanju od tri semestra te je prvenstveno namijenjen završenim studentima različitih tehničkih studija (brodogradnje, strojarstva, zrakoplovstva, elektrotehnike, građevine, primijenjene matematike/fizike…) iz cijeloga svijeta koji žele ostvariti dodatne kompetencije u području brodogradnje osvježene novinama iz Industrije 4.0. -  otkriva koordinator projekta dr.sc. Jerolim Andrić, voditelj Katedre za gradnju plovnih objekata na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB). 

Izvanredni profesor dr. sc. Andrić ističe kako je jedna od važnih motivacija za prijavu ovog projekta razvoj novih kompetencija studenata kroz uvođenje kolegija koji povezuju brodogradnju kao tradicionalnu struku i nove digitalne tehnologije. 

- Druga važna motivacija je povećanje vidljivosti Zavoda za brodogradnju, FSB-a i Sveučilišta u Zagrebu na međunarodnoj razini. Zavod za brodogradnju i pomorsku tehniku ima snažne kompetencije i stogodišnje iskustvo u obrazovanju inženjera brodogradnje koje želi dodatno razviti i ponuditi stranim studentima kroz suvremen i atraktivan studij. Ovaj projekt je samo jedan od koraka u internacionalizaciji i daljnjem razvoju studija brodogradnje na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu - kaže dr.sc. Andrić.

- Ovo je velika stvar za Hrvatsku. Naime, Erasmus Mundus združeni diplomski studiji (EMJMD) najkompetitivnija je aktivnost programa Erasmus+ i najzahtjevnija za provedbu. Od 2014. svake je godine nekoliko naših visokih učilišta sudjelovalo u prijavama za EMJMD, ali bez uspjeha. Zapravo visoka učilišta iz novih zemalja članica EU općenito imaju slabiju uspješnost u prijavama za ovu aktivnost. Zato se kroz ovaj program želi povećati atraktivnost Europskog prostora visokog obrazovanja i učiniti Europu atraktivnom destinacijom za studij - zaključuje.

Poziv za Erasmus Mundus Joint Master Degrees objavljuje se jedanput godišnje unutar Općeg Erasmus+ poziva (KA1), te se odabranim programima dodjeljuje prestižni Erasmus Mundus label i financijska potpora za provedbu studija (koji mora biti gotov i spreman za izvođenje u trenutku prijave) te stipendije za studente i gostujuće nastavnike. Stipendije se dodjeljuju studentima iz cijelog svijeta i pretežno su namijenjene studentima iz trećih zemalja. EMJMD ima visoku selektivnost i cilja na najuspješnije studente iz cijelog svijeta. Naime, svega nekoliko hrvatskih studenata godišnje dobije stipendiju.

(Agencija za mobilnost i programeEU)