(Foto: screenshot/HRT) (Foto: screenshot/HRT)

- Mi smo mladi OPG osnovan 2017. godine i krenuli smo u stvari s tom idejom proizvodnje povrća u Lici - započinje priču Marijana Svetić.

Nadaleko poznata po ličkoj janjetini, krumpiru i rakiji, Lika pokazuje svoje skrivene atribute. Ova mlada obitelj uložila je trud i nemala financijska sredstva kako bi pokrenula svoj biznis te tako opstala i ostala živjeti u Lici. Najprije su se okušali u proizvodnji batata koji baš i nije uspio, a zatim su na red došli krastavci i zelena salata te rajčice i rog paprige.

- Sama ideja je u stvari krenula od toga što mi volimo kiseliti, volimo ajvare raditi, volimo jesti... Ličani su poznati po jelu -  kaže Marijana.

(Foto: screenshot/HRT)

Nisu očekivali da će se situacija tako brzo i pozitivno razvijati, no danas, svjesni mogućnosti koje nudi proizvodnja povrća, razmišljaju o novim ulaganjima. Ali problem je zemljište.

- Nigdje nisu vlasništva rješena kako Bog zapovjeda. Srića imamo mi dobrih susjeda koji dadu svoju zemlju na obradu bez naknada bez ičega. Bitno da im zemlja ne zarasta. Mi radimo, a oni sretni mi zadovoljni. Pomažemo jedni drugima za sada -  opisuje Ante Svetić.

Privučeni prvobitnim uspjehom, prijavili su se za mjeru 631 preko Laga Like te su napisali projekt s nadom da će si moći osigurati plastenike. Odobrena im je mjera 631 te su umjesto planiranih 240 četvornih metara iskoristili 420 i tako zaštitili svoje proizvode od ćudljive ličke prirode.

- U jedan smo smjestili čistu rog papriku, istu količinu sadnica koja je bila na vani oko 1000 do 1500 i stala je u jedan plastenik a u drugi plastenik smo odlučili saditi rajčicu, krastavice, papriku baburu -  govori Marijana.

Sve proizvode prodaju u Lici pa je u restoranima gastronomska ponuda obogaćena uvijek svježim eko proizvodima koje sve više traže turisti kao i domaći posjetitelji. Svetićima pomažu i mlađi koji imaju vremena za igru, ali im nije teško povremeno izdvojiti i vrijeme za rad.

(Foto: screenshot/HRT)

- Vidim svoju budućnost u ovome. Jako je zanimljivo i volio bih to raditi -  kaže Valentino Svetić.

- Da biste uspjeli, mora se vjerovati. Zato što niko ovo prije nije radio i zato što znam da ovdje ne može uspjeti toliko toga. A uspjelo je  kaže Antea Svetić.

Kada je potrebno, pomažu i susjedi, počevši od najmlađih do onih malo starijih koji su svjesni da je budućnost tu.

(Foto: screenshot/HRT)

- Postoji tržište za ovu papriku i za salatu koju oni sade. Smatram da je to najvažnije jer zbog toga imamo neku budućnost, neku perspektivu, kaže Tomislav Bićan.

Na kraju, pregledaju se mlade sadnice, a sve ubrano sortira se po veličini i šalje korisnicima.

- Ništa na svijetu nema bolje nego jesti domaću i zdravu hrane i mislim da je to početak svakog zdravlja, početak svakog rasta i razvoja svakog djeteta -  kaže Marijana.

Uz neizbježnu poruku političarima: - Povodim se jednom rečenicom: "Ora et labora" - ja bih im iskreno poručila - radite i molite.

Uostalom, sva težina rada nestaje uz zdravu hranu, prijatelje i dobru glazbu.