Serija hrvatskog scenarista na HBO-u će biti dostupna pored "Igre prijestolja", "Obitelj Soprano", "Seks i grad" i drugih HBO serija (Foto: HBO.hr/screenshot) Serija hrvatskog scenarista na HBO-u će biti dostupna pored "Igre prijestolja", "Obitelj Soprano", "Seks i grad" i drugih HBO serija (Foto: HBO.hr/screenshot)

Serija "Uspjeh", prva je originalna drama HBO-a iz Adria regije, najavljena kao "gorka oda gradu Zagrebu koja donosi mračan uvid u različite strukture današnjeg društva kroz životne priče običnih ljudi koje je isto to društvo gurnulo preko ruba".

Scenarij serije potpisuje Marjan Alčevski, jedan od pobjednika HBO Adria "First Draft" natječaja. Redatelj je Oskarovac Danis Tanović, bosanskohercegovački redatelj, scenarist i producent, kojem je ovo prvi put da režira seriju. Dosad je režirao nagrađivane filmove "Smrt u Sarajevu" i "Epizoda u životu berača željeza", a njegov prvijenac "Ničija zemlja" osvojio je Oscara i Zlatni globus za najbolji strani film 2001. godine.

U seriji troje potpunih neznanaca poveže nesretan slijed događaja nakon što pokušaju pomoći žrtvi nasilja.

- Iako na prvi pogled vrlo zagrebačka, "Uspjeh" je univerzalna, slojevita priča u kojoj kroz ljubav, posao, obitelj, odanost, nesigurnost i zločin istražujemo trenutno prevladavajuće osjećaje frustracije, bespomoćnosti i pasivnosti u svakodnevnom životu običnog čovjeka u regiji i šire - ističu u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra.

Autori očekuju da će ova novozagrebačka priča osvojiti gledatelje u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te Makedoniji.