Otvaranje ovogodišnje konferencije  MEETING G2.5 - Gradimo poslovne mostove. (Foto: Matija Habljak/ Pixsell) Otvaranje ovogodišnje konferencije MEETING G2.5 - Gradimo poslovne mostove. (Foto: Matija Habljak/ Pixsell)

I mnogi drugi pokušaji uspostave veza i suradnje s domovinom opterećeni su brojnim poteškoćama - i dok jedni odustaju od poslovnih ideja, drugi pak ustraju u borbi s našim poreznim sustavom, nestalnim zakonodavstvom, zamršenom birokracijom. 

Naša je predodžba da izvan granica Lijepe Naše uglavnom žive oni koji su iz Hrvatske otišli trbuhom za kruhom. To nije točno, kaže Miketić, koji u Vladinu Savjetu za Hrvate izvan Hrvatske predstavlja hrvatsku zajednicu iz Sjedinjenih Država. New York je, primjerice, pun uspješnih Hrvata. Mnogi žele konkretniju suradnju, ali nailaze na mnogobrojne prepreke. Uz dvostruko oporezivanje, s čak 25 posto u Hrvatskoj se oporezuje novac koji skupljaju u dobrotvorne svrhe.

- U New Yorku postoji 20 istarskih i otočnih organizacija Kvarnera i Istre koji pomažu novčanim sredstvima dobre stvari u Hrvatskoj. Jedna od tih udruga je IMAS koji skuplja novce i kupuju medicinsku opremu za Susak, Lošinj, Labin i ostale gradove u Istri. To je hvalvrijedna akcija u kojoj oni skupe više od pola milijuna američkih dolara svake godine – ispričao je javni bilježnik, sudski tumač, vlasnik turističke agencije, Boris Miketić.

Javni bilježnik, sudski tumač i vlasnik turističke agencije Boris Miketić.

Taj je svjetski putnik posjetio više od 100 zemalja, ali najradije se vraća u Hrvatsku. Trajno iseljen, vlasnik osobne iskaznice s inozemnom adresom u Hrvatskoj primjerice ne može registrirati auto, niti otvoriti račun u banci. Zbog prevelikoga birokratskog aparata znatnija ulaganja zaobilaze našu zemlju. Sve to treba pojednostaviti, ističe.

- Treba raditi na promjeni Zakona o boravištu i prebivalištu, kako smo čuli za to nema momentalno političke volje, tako da će to vjerojatno morati malo pričekati – dodao je.

Baš kao i Ugovor o izbjegavanju dvostrukoga oporezivanja, koji je bio tema i na nedavnoj konferenciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka u Clevelandu. Smatraju da taj problem treba rješavati na visokoj razini, pomoću diplomatsko-konzularnih predstavništava. Dobra je vijest što su napokon, nakon četiri godine, dobili generalnog konzula u New Yorku Nikicu Kopačevića.

- Očekujem izvrsnu suradnju, on je mlad, pun je energije, novih ideja tako da mislim da smo na dobrom putu. Očujemo još samo generalnog konzula u Los Angelesu, koji još nije imenovan – istaknuo je Miketić.

Hrvatski radio "Glas slobodne Hrvatske" jedini je hrvatski radio na istočnoj strani Atlantika. Postoji pola stoljeća. Miketić je njegov urednik i zna koliko su iseljenici željni vijesti iz Hrvatske. Naš program gledaju pomoću satelita. Voljeli bi, kaže, da se više problematiziraju teme koje ih muče.

- A to su učenje hrvatskoj jezika pri našim župama. Vi morate shvatiti da se sve to radi dobrovoljno. Ja u 25 godina, ja i moji suradnici na radiju nismo dobili ni dolara. Sve to dolazi iz jedne dobrovoljne baze, koja je, ja mislim hvalevrijedna – zaključuje Boris Miketić.

Za doprinos u promicanju hrvatskoga jezika, kulture i identiteta u Sjedinjenim Državama predsjednica Kolinda Krabar-Kitarović dodijelila im je povelju Republike Hrvatske. Dodatan im je to motiv da i dalje ustraju i prenose ljubav prema domovini na mlađe naraštaje. Zauzvat očekuju malo više razumijevanja za njihove probleme.