(Foto: Globalna Hrvatska/ snimka zaslona) (Foto: Globalna Hrvatska/ snimka zaslona)

Crveni mak kao simbol podrške braniteljima, zaštitni je znak odvjetnika i predsjednika zagrebačke podružnice Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka, (ACAP), Dona Markušića.

- Evo baš ovaj tjedan se komemorira Dan sjećanja u svijetu veteranima, pogotovo iz Australije, Kanade i Engleske. Otkad sam bio dijete obilježava se i komemorira taj dan kao sjećanje na kraj Prvog svjetskog rata, ali komemorira se i kao spomen na sve ratne veterane koji su bili u svakom ratu. I to otkad sam bio mali u školi, svake godine smo morali kupiti ovaj mak da podržimo naše veterane. Sad kad sam u Hrvatskoj već 25 godina, isto svake godine, imam osjećaj, da moram činiti za naše australske veterane - ispričao je odvjetnik Don Markušić.

Osjećaj zahvalnosti i pijeteta Don osjeća i prema svojoj domovini. Na njegovu inicijativu, predstavnici hrvatskih branitelja zajedno s američkim veteranima sudjelovali su na prošlogodišnjoj konferenciji ACAP-a.

- Svake godine ACAP ima konferenciju u Americi i mislili smo da bi bili dobro imati jedan panel sa hrvatskim braniteljima i američkim braniteljima da uspoređujemo odnos sa njima u svakoj zemlji i da razmjenjujemo iskustva i da daju suradnju i da su u jednu ruku bili međunarodno priznati na toj konferenciji - ističe Markušić.

Don Markušić. (Foto: Globalna Hrvatska/ snimka zaslona)

Jedan od sudionika konferencije u Clevelandu bio je hrvatski branitelj Ivica Knežević iz Gline. Ističe, odnos države i društva prema američkim veteranima bitno se razlikuje od onoga u Hrvatskoj.

- Spomenut ću samo jedan slučaj, a to je vrlo važno. Američki veterani, sjedili su s nama i kada je došla naša predsjednica, oni nisu mogli vjerovat da naša predsjednica nije nas pozdravila i da nije sjela s nama za stol. Oni tvrde da bi njihov predsjednik to napravio, da bi pozdravio veterane i sjeo s njima za stol - kaže Knežević, danas umirovljenik koji se zauzima za snažnije uključivanje branitelja u gospodarski i društveni život, baš kako to rade Amerikanci.

- Komparacija s Hrvatskom – jako ju je teško napraviti. Oni imaju od određenih privrednih subjekata koji uplaćuju za njihovu udrugu sredstva. Oni ne moraju pisati projekte, ne moraju pisati zahtjeve da im se dodjele određena financijska sredstva znači direktno sjeda na njihov račun, oni odlučuju što će raditi. Kod nas je to neizvedivo - dodaje Knežević.

(Foto: Globalna Hrvatska/ snimka zaslona)

Za razliku od Hrvatske, Amerika je prepoznala mnoge dobrobiti uključivanja ratnih veterana u društvo. Snalaženje i upravljanje kriznim situacijama, samo su neke od njih.

- To je jako važno jer mi ne koristimo naše branitelje. Oni imaju neke vještine koje su jako važne i to su prepoznali Amerikanci. Naprimjer, u biznisu se mora odlučivati u kriznim situacijama. A koja je veća krizna situacija nego kad ti život ovisi o odluci, ne samo tvoj nego i od suborca - rekao je Markušić i istaknuo kako pojedinac ne može učini mnogo. Potrebna je sinergija mjerodavnih institucija, ali i ne manje važno - razumijevanja društva.

- Bilo je važno za naše ljude jer su oni osjećali povezanost s Hrvatskom kroz taj panel. A isto tako kada se Amerikanci vraćaju natrag iz rata, tada njihova vlada pomaže da se prekvalificiraju i da otvore biznis.

U Hrvatskoj, u našem stvarnom svijetu, situacija je ipak drugačija.

Sve to ostaje priča, ali u praksi se ništa ne dešava. Branitelji se ubijaju, to nitko ne gleda i nitko ne prati, a to je najvažnije. Ubijaju se zato što im nije dobro, a ne zato što im je dobro - zaključuje hrvatski branitelj Ivica Knežević.

Je li prekasno za obuhvatniju i kvalitetniju politiku integracije hrvatskih branitelja u društvo?

- Ne, nikad nije kasno. I pogotovo PTSP se isto odnosi na cijele obitelj, ne samo na branitelje. Tako da mislim da se još uvijek mogu uključiti branitelji, dapače trebalo bi se jer jedini način kako se prevladava PTSP je s aktivnostima i to smo pokazali isto u Americi. Tako da je jako važno da se što više uključuju branitelji u sve aktivnosti društva - istaknuo je Don Markušić.

Rat ne uništava samo zgrade i objekte, on ostavlja duboke psihofizičke posljedice. Jačom uključenosti branitelja u gospodarsku i društvenu svakodnevicu, naše će se društvo višestruko dobiti i zahvaliti onima - koji su stvarali Hrvatsku.