(Foto: screenshot/HKD Naoredak) (Foto: screenshot/HKD Naoredak)

Tom prigodom Napredak je predstavio 67. broj Hrvatskog narodnog godišnjaka za 2020. godinu koje izlazi još od davne 1907. godine kao svjedok kulturnih i društvenih događanje. Također je predstavljen i Napretkov zidni kalendar za 2020. godinu autora i urednika Miroslava Landeke koji je također jedan od Napretkovih brendova, a pojavljuje se još od 1904. godine.

Ove godine tema Napretkovog zidnog kalendara bila je Utvrde u Bosni i Hercegovini. 

Na početku događanja sve prisutne u ime domaćina pozdravili su prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, predsjednik Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu i dopredsjednik HKD Napredak te dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak koji su zahvalili novinarima na korektnom izvještavanju.

(Foto: screenshot/HKD Naoredak)

Kao prvi od predstavljača Napretkovog narodnog godišnjaka za 2020. godinu govorio je prof. dr. sc. Božo Skoko koji je u svom govoru naglasio važnost utjecaja kulture u povezivanju naroda. - Kultura je meka moć svake nacije, jer prelazi granice, povezuje nas s drugima, svjedoči o našoj kreativnosti, baštini, dosezima i duhu nacije. Protiv nečije politike možete protestirati, nečije proizvode možete bojkotirati, ali kulturu ne možete izviždati. Zato je kultura univerzalno dobro i moramo ju njegovati. Stoga više nego ikada kulturne institucije poput Napretka imaju svoju ulogu - rekao je Skoko. Nije zaobišao ni probleme s uvriježenim stereotipima koji se javljaju u hrvatskoj javnosti vezane za poznavanje Bosne i Hercegovine te je naglasio značenje Napretka u razbijanju takvih predrasuda.

- Građani Hrvatske nažalost premalo poznaju Bosnu i Hercegovinu i njezin identitet, a posebice hrvatsku kulturnu baštinu na tim prostorima. Nažalost, to poznavanje se vrlo često svodi na stereotipe i dezinformacije. Zato društva poput Napretka imaju važnu zadaću svjedočiti o tom zajedničkom bogatstvu, otkrivati skriveno i nepoznato te izgrađivati mostove suradnje - rekao je Skoko.

- Hrvatski narodni godišnjak, glasilo je koje zauzima posebno mjesto u Napretkovoj izdavačkoj djelatnosti. Uz izvješća o radu Središnje uprave i Napretkovih podružnica i udruga za prošlu godinu, prilozi brojnih suradnika od prvog broja Godišnjaka davne 1907. pa do broja 67 za 2020. godinu, svjedok su kulturnih, političkih i drugih društvenih događaja u vremenu u kojem su nastali. Ovogodišnje izdanje posvećeno, većim dijelom, 66. glavnoj skupštini Napretka održanoj 6. srpnja 2019. godine u Sarajevu te izboru novog predsjednika Društva dr. sc. Nikole Čiče - rekao je u svom izlaganju Franjo Bratić, glavni urednik Napretkova godišnjaka.

O ovogodišnjem Napretkovom zidnom kalendaru govorio je Anđelko Hundić, povjesničar umjetnosti i dugogodišnji televizijski i filmski redatelj koji je kroz svoje izlaganje želio pojasniti povijesni i kulturni značaj tih utvrda za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. 

Utvrde prezentirane u kalendaru govore o povijesti, povijesti umjetnosti, graditeljskom umijeću, razini civilizacijskog razvoja, te kulturnom i etničkom identitetu naroda koji je naseljavao ove krajeve od ranog do kasnog srednjeg vijeka. One su pokazatelj eminentno europske situiranosti i kvaliteti života.

- Utvrde prezentirane u kalendaru govore o povijesti, povijesti umjetnosti, graditeljskom umijeću, razini civilizacijskog razvoja, te kulturnom i etničkom identitetu naroda koji je naseljavao ove krajeve od ranog do kasnog srednjeg vijeka. One su pokazatelj eminentno europske situiranosti i kvaliteti života. Ovaj kalendar potiče nas da razmislimo o dosadašnjim spoznajama i navodi na nova istraživanja te preispitivanja dosadašnjih spoznaja. „Bosna šaptom pala“ – povijest utvrda u Bosni i Hercegovini govori da to nije točno, već da su borbe s Osmanlijama za taj teritorij trajale gotovo 150 godina. Kalendar ima za cilj ukazati na nedovoljnu istraženost utvrda, potaknuti njihovo istraživanje i valoriziranje, te na razmišljanje o njihovom značaju za povijest i kulturnu baštinu, kako BiH tako i Hrvatske, jer je u cijelom razdoblju srednjega vijeka to bi sastavni dio hrvatskog teritorija, a borbu s Osmanlijama vodile su pretežno hrvatske trupe - rekao je Anđelko Hundić.

Na kraju službenog dijela prigodnim riječima prisutnima se obratio i dugogodišnji predsjednik Napretka prof. Franjo Topić kao i gošća Tereza Kesovija, dugogodišnja prijateljica Napretka i jedna od najvećih diva hrvatske estrade. Ona se u svom emotivnom govoru prisjetila koncerta u ratnom Sarajevu održanog 1995. godine i svih lijepih trenutaka koji je vežu uz Napredak.

(Foto: screenshot/HKD Naoredak)

Nakon službenog dijela programa druženje je nastavljeno u opuštenom i prijateljskom ozračju.

(HKD Napredak)