foto: HRT foto: HRT

Od 25. veljače 2020. kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj do danas je ukupno zabilježeno 2624 osoba zaraženo novim koronavirusom, od kojih je 107 umrlo, a 2152 se oporavilo. U samoizolaciji su trenutačno 2363 osobe.

Do danas je ukupno testirano 76 624 osoba, od toga 1187 u posljednja 24 sata.

U Luci Rijeka počeo je iskrcaj druge pomorske pošiljke zaštitne opreme iz Kine. Brodom Maersk Huacho dopremljeno je ukupno oko 194 tona opreme, priopćeno je iz Vlade RH. Među 194 tona zaštitne opreme su zaštitne naočale, odijela i rukavica koje je Vlada komercijalno nabavila od kompanije MEHECO.

Podaci županijskih stožera

Od ukupno 136 testiranih na koronavirus na područja Splitsko-dalmatinske županije, sedam je novooboljelih osoba, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. 

Od ukupno 246 uzoraka testiranih na koronavirus u Osječko-baranjskoj županiji u zadnja 24 sata pozitivno je bilo 29 uzoraka. Najviše novozaraženih (23) je iz Đakova, dok su 2 osobe iz Đakovačkih Selaca, 2 iz Valpova, 1 iz Osijeka i 1 iz Ivanovca. 

U Zagrebu je u odnosu na jučer 39 novozaraženih koronavirusom, potvrdila je dr. sc. Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Od toga 29 u noćnim klubovima. Stoga je ministar zdravstva Vili Beroš uputio apel mladima: - Apeliram još jednom na sve mlade i na sve da je potrebno odgovorno se ponašati i izbjegavati te rizične situacije jer virus je još uvijek oko nas i on nikad ne spava. Prema tome i noćni sati su sati njegovog širenja i moramo biti oprezni -  poručio je ministar.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u posljednja 24 sata obrađeno je 39 uzoraka i svi su negativni. Od početka pandemije na analizu je iz županije poslano 3643 uzorka. 

U Primorsko-goranskoj županiji jedan novooboljeli. Rezultat je to jučerašnjeg testiranja koje je obuhvatilo 147 ljudi.

U Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih. Pod nadzorom je 53 osobe od čega je njih 45 zbog kontakta s pozitivnim osobama na koronu. Osmero njih je pod nadzorom jer su ušli iz drugih zemalja. Od 45 kontakata 18 ih je vezano za teniski turnir u Zadru, 22 za zaraženu osobu u Kninu, te 5 za kontakte u drugim županijama.

U Virovitičko-podravskoj županiji potvrđen je još jedan slučaj zaraze korona virusom koji nije povezan s prethodnim. Riječ je asimptomatskom slučaju kod studenta koji pohađa fakultet u Zagrebu gdje je i testiran, a ima prebivalište na području Virovitičko-podravske županije. On se nalazi u samoizolaciji, a detektirano je i šest njegovih kontakata s područja dviju županija koji su također pod mjerama samoizolacije, a prema potrebi bit će testirani na COVID-19.

U Zadarskoj županiji u posljednja 24 sata nema novooboljelih, a u samoizolaciji je 221 osoba, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite. 

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su 2 nove pozitivne osobe na COVID-19 i to po jedna iz Vukovara i jedna iz Bapske. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 44, od kojih je 41 osoba izliječena. U protekla 3 dana testirano je 76 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2408. U samoizolaciji na području županije nalazi se 130 osoba, a od toga su kontakti s pozitivnim osobama 70. Zdravstvenih radnika u samoizolaciji nema.

Jedna je osoba pozitivna na koronavirus u Istri u posljednja 24 sata, a riječ je o osobi koja je doputovala iz Švedske i nalazila se od srijede u samoizolaciji.