foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL, Ivica Galovic/PIXSELL, Josip Regovic/PIXSELL, Emica Elvedji/PIXSELL, Nikola Cutuk/PIXSELL, Luka Stanzl/PIXSELL foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL, Ivica Galovic/PIXSELL, Josip Regovic/PIXSELL, Emica Elvedji/PIXSELL, Nikola Cutuk/PIXSELL, Luka Stanzl/PIXSELL

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 6420 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 165 umrlo, a 5193 se oporavilo. U samoizolaciji su trenutno 3702 osobe. Do danas je ukupno testirano 136 280 osoba, od toga 1538 u posljednja 24 sata.

Podaci županijskih stožera:

● Na području Zadarske županije 20  je  novih slučajeva zaraze koronavirusom. Najvećim dijelom  riječ je o mladim osobama i osobama srednje životne dobi  rođenim između 1979. i 2001. godine  za koje su utvrđuju kontakti i kretanja budući da su boravili na više mjesta.  U tri slučaja riječ je o obiteljskim kontaktima,  a kod nekoliko starijih osoba , rođenim između 1943 i  1949.god., zaraza je otkrivena prilikom rutinskog testiranja u Općoj bolnici Zadar. Novooboljele osobe su sa područja Grada Zadra (6), Grada Biograda na Moru (4), Grada Paga (1),  te općina Privlaka (1), Stankovci (2), Kolan (1), Novigrad (3), Sveti Filip i jakov (1) i Pakoštane (1). Aktivan nadzor provodi se nad 277 osoba.  Tijekom jučerašnjeg dana obavljeno je 147 testiranja uzoraka sa sumnjom na koronavirus. Na COVID  odjelu Opće bolnice Zadar ukupno je hospitalizirano  6 bolesnika oboljelih od COVID-19 . Od ukupnog broja 4  bolesnika je na COVID 1 odjelu, te 2 bolesnika u COVID JIL-u, od kojih je 1 na respiratoru.

● U Karlovačkoj županiji sedam je novozaraženih osoba, dvije su kontakti ranije oboljelih, a za četiri traje epidemiološka obrada, rekli su iz županijskog Stožera civilne zaštite, apelirajući na odgovornost mladih čije su objave na društvenim mrežama "neodgovorne i zato opasne". Zaražene su tri mlađe žene i jedan mladić, dva muškarca srednje i jedan starije dobi. Šestero njih su iz okolice Karlovca, a jedan je muškarac u karlovačku bolnicu došao na liječenje iz Velike Kladuše u BiH gdje živi, iako mu je prebivalište na području Primorsko goranske županije. O njegovoj je hospitalizaciji obaviješten Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koji će proslijediti obavijest nadležnim službama u BiH. Stožer je priopćenjem apelirao na sve osobe, koje se na društvenim mrežama šale s panedmijom, da budu odgovorni te da svojim objavama upozoravaju na važnost pridržavanje mjera zaštite, kako bi se smanjio broj oboljelih. Jer se u Hrvatskoj i drugdje mnogi ljudi na respiratorima bore za svoj život, štoviše umiru svakim danom i zato budimo odgovorni, kako djelima, tako i riječima, poručili su. Nekim se objavama posljednjih dana, upozorvaju, umanjuje ozbiljnost situacije, a ikako ne treba širiti paniku među ljudima, ne treba ni dezinformacijama dovoditi druge osobe u opasnost, jer covid-19 nije bezopasna bolest, a mlade osobe, iako možda neće doživjeti teže oboljenje, mogu biti potencijalno opasni za život bliskih osoba iz rizične skupine, naglašavaju iz Stožera. Ukupno je do sada infekcijom covida-19 u Karlovačkoj županiji zaraženo 120 osoba, a umrle su dvije. U samoizolaciji su 122 osobe.

● U protekla 24 sata evidentirane su 3 novozaražene osobe s područja Krapinsko-zagorske županije. Novobooljele osobe imaju prebivališta na području Grada Zlatara te općina Đurmanec i Zlatar Bistrica. Trenutačni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba sa područja Krapinsko - zagorske županije je 10.

● Na području Koprivničko-križevačke županije u posljednja 24 sata nema novih slučajeva bolesti COVID-19. Svih 38 testiranih uzoraka na koronavirus izuzetih iz opće populacije u protekla 24 sata je negativno. Od početka epidemije ukupno je zabilježeno 108 slučaja bolesti COVID-19. Trenutno se na području Županije na kućnom liječenju nalazi jedna osoba, a druga osoba koja se statistički vodi na području naše Županije liječi se na području Splitsko-dalmatinske županije.

● U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji evidentirane su 3 novooboljele osobe. Sve tri osobe ljetovale su u Vodicama koje je Stožer civilne zaštite evidentirao kao novo žarište.

● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tri su nova slučaja zaraze koronavirusom, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Novooboljele osobe nisu kontakti ranije zaraženih osoba Covidom-19 u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a u tijeku je epidemiološko istraživanje. U toj županiji sada je ukupno pet osoba zaraženih koronavirusom, a u samoizolaciji se nalazi 13 osoba.

● U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je deset novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom tako iznosi dvije stotoine i deset (210), dok je broj aktivnih slučajeva trideset i pet (35). Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je stotinu i dvadeset(120).

● Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do subote, 15.08.2020. do 11 sati evidentirano je 297 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o devet osoba više. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 59 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 227 osoba, a 11 ih je preminulo.

● U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 7 slučajeva zaraze koronavirusom, sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalaze 52 osobe, a ukupno je testirano 4186 osoba. Na posljednjem testiranju bio je 51 uzorak, dva uzorka su pozitivna na koronavirus. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

● U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije osamnaest osoba oboljelo je od zarazne bolesti COVID-19 i jedna osoba iz Splitsko-dalmatinske županije koja trenutno boravi u Rogoznici. Od ukupno 18 oboljelih iz Šibenika ih je 11, iz Knina 3, iz Vodica 2 i po jedna osoba iz Kistanja i Bilica. S današnjim danom u toj je županiji 66 aktivnih slučajeva. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice od bolesti COVID-19 liječe se dvije osobe. U posljednja 24 sata uzorkovano je 85 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 289 osoba, od kojih su 287 kontakti oboljelih, a dvije osobe su ušle u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja te im je određena mjera 14-dnevne karantene.

● Od ukupno 595 obrađenih testova danas je 31 novooboljela osoba pozitivna na COVID infekciju sa područja Splitsko dalmatinske županije i to iz Splita 23, Solina 1, Imotskog 1, Ciste Provo 1, Podbablja 1,  Sinja 1, Makarske 1, Omiša 1 i Dugog Rata 1. Uz 31 novooboljelu osobu pozitivnu na Covid infekciju sa područja Splitsko dalmatinske županije još su četiri osobe iz drugih županija pozitivne na Covid infekciju i to 2 osobe iz Zagrebačke županije, 1 osoba iz grada Zagreba i 1 osoba iz Osječko baranjske županije.  Svi novooboljeli iz drugih županija  testirani su u Splitu. Od 31 novooboljele osobe sa područja Splitsko dalmatinske županije 6 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. 722 osobe nalaze se u samoizolaciji. 12 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split dok se 1 osoba nalazi na respiratoru.

● U Gradu Zagrebu danas je zabilježeno 47 novih slučajeva zaraze. U protekla 24 sata provedena su 432 testiranja na SARS-CoV-2. Za 140 osoba određena je mjera samoizolacije. Trenutno je u Gradu Zagrebu 314 aktivnih slučajeva zaraze i 719 aktivnih samoizolacija,  izvijestio je Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Petero novooboljelih za sada imaju negativne epidemiološke anamneze, 15 osoba su kontakti covid-19 pozitivnih osoba, a kod 19 novozaraženih utvrđena je mogućnost da s se zarazili u noćnim klubovima i kafićima tijekom korištenja godišnjeg odmora. Kod četiri osobe epidemiološka obrada je u tijeku, dok su četiri zaražene osobe došle iz BiH. Iz Zavoda dodaju da su negativni na koronavirus svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba.

● Prvi smrtni slučaj od Covida-19 u Varaždinskoj županiji. Preminula je 87-godišnja žena. U opću bolnici Varaždin, primljena je radi ozljeda prsnoga koša. Nije pokazivala nikakve znakove bolesti, ali je ranije bolovala od srčane i plućne bolesti.