(Foto: Nikolina Marović/s dopuštenjem) (Foto: Nikolina Marović/s dopuštenjem)

- Držim kako je ova konferencija od iznimnog značaja kako za hrvatsko iseljeništvo, tako i za sve nas u Hrvatskoj. Posebno mi je drago što skup ukazuje na važnost ulaganja hrvatskih iseljenika u hrvatski turizam. Znanja i iskustvo koja hrvatski iseljenici imaju, dragocjena su nam. Uvjerena sam kako će ova konferencija ojačati veze Hrvatske s njezinim brojnim iseljeništvom te pridonijeti stvaranju uvjeta za njihov povratak u domovinu - rekla je u videoporuci predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, i Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma, istaknuli su kako je iseljenicima pravi trenutak za povratak, život i ulaganje u Hrvatsku.

(Foto: Nikolina Marović/s dopuštenjem)

- Na našoj je Vladi da osmisli razvojnu strategiju države u kojoj će aktivno sudjelovati i hrvatski iseljenici, uspješni gospodarstvenici, znanstvenici, a naročito pripadnici druge i treće generacije koji su svoje diplome stekli na prestižnim svjetskim sveučilištima. Njihova radna etika, iskustvo rada u kompetitivnom okruženju razvijenih zemalja svijeta, kao i sposobnost da osmisle i uvode novosti, bile bi velik doprinos domovini - kazao je Marin Sopta, ravnatelj Centra za istraživanje hrvatskoga iseljeništva koji je organizirao konferenciju. Dodao je kako veliki gospodarski potencijal hrvatskih iseljenika može doprinijeti ne samo ekonomskom napretku zemlje, nego i stabilnosti njezine demokracije.

Ivan Barbarić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i Europsku uniju, rekao je kako Komora velike napore ulaže u internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva, tj. izlazak hrvatskih tvrtki na globalno tržište te da važnu ulogu u tome ima tijesna suradnja s dijasporom.

- Turizam je posao koji živi od emocija i iskustava. Zato je Hrvatskoj nužno nastaviti poboljšavati sadržaje u turističkoj predsezoni i posezoni te razvijati i promovirati kontinentalni, medicinski i turizam vezan uz kongrese i događaje te glamping. Važno je i kroz strateško vođenje razvoja turizma ojačati suradnju između javnog i privatnog sektora te lokalnog stanovništva u ponudi turističkih usluga - istaknuo je John Gašparac, predsjednik uprave tvrtke PwC Croatia.

(Foto: Nikolina Marović/s dopuštenjem)

Iseljenički turizam dvodnevna je konferencija koja uz iseljenike okuplja predstavnike institucija i gospodarstvenike. Cilj joj je povezati Hrvate u domovini s hrvatskim iseljeništvom u svrhu zajedničkog istraživanja i razvijanja mogućnosti ulaganja u hrvatski turizam.

Kako bi se obradilo što više tema vezanih uz hrvatski turizam, organiziran je niz panela u kojima sudjeluje pedesetak sudionika.