Foto: kolaž/Goran Stanzl/PIXSELL Foto: kolaž/Goran Stanzl/PIXSELL

Nevenko Barbarić je aktualni gradonačelnik Ljubuškog i jedan od najdugovječnijih lokalnih čelnika u Hercegovini.

I ranije se okušao na izborima za Hrvatski sabor, i to na parlamentarnim izborima 2015. godine na listi Domoljubne koalicije predvođene HDZ-om. Tada mu nije pošlo za rukom, ali ove godine dobio je najviše preferencijalnih glasova. 

- Zahvaljujemo Vam što ste mi svojim glasom ponovno ukazali povjerenje i dali veliku podršku te ponovno dajem obećanje da Vas neću iznevjeriti i da ću predano raditi na jačanju gospodarske suradnje Republike Hrvatske i prostora BiH u kojima žive Hrvati i privlačenju investicija iz Hrvatske u naše krajeve. Osobno jamčim da ću biti spona svima onima koji će u našoj županiji i cijeloj Bosni i Hercegovini raditi na svim razvojnim projektima, ali i prilikom rješavanja problema. Bit ću vaš čovjek u Zagrebu, na mjestu gdje se donose odluke - poručio je nakon pobjede novopečeni saborski zastupnik.

Barbarić je osnivač i član HDZ-a BiH od 1990. godine. Prvi put za čelnog čovjeka Ljubuškog izabran je 2004. godine, a građani su mu svoje povjerenje izglasavali u još tri navrata. Ove godine najavio je kako se više neće kandidirati za mjesto gradončelnika već da će tu ulogu prepustiti mlađima. 

Radoje Vidović u svojoj političkoj karijeri obnašao je dužnosti predsjedatelja Doma naroda Parlamenta Federacije te načelnika općine Kreševo. Dugogodišnji je predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Kreševo i trenutni predsjednik Županijskog odbora ove stranke na razini Županije Središnja Bosna.

Rođen je 1970. godine u Kreševu, suprug i otac troje djece, a po zanimanju profesor povijesti i zemljopisa. Član je Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, a kao pripadnik HVO-a bio je i aktivni sudionik Domovinskog rata.

Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, potpredsjednica HDZ-a i jedna od najbližih suradnica predsjednika stranke, Andreja Plenkovića također ulazi u Hrvatski sabor.

U Hrvatsku je iz SAD-a stigla pozivom predsjednika Franje Tuđmana, a od 1990. do 1995. bila je savjetnica i pročelnica Tuđmanovog Ureda. Rođena je 1950. godine u Imotskom. Gimnaziju je završila u američkom gradu Clevelandu, a diplomirala je političke znanosti i završila poslijediplomski studij bibliotekarstva i informatike.

Izabrana je za saborsku zastupnicu u dva mandata na listi HDZ-a, 1995. i 2000., no prešla je u redove Hrvatskog bloka Ivića Pašalića. U HDZ se vratila u ožujku 2012. Na izborima za Europski parlament izabrana je među prvih 12 hrvatskih zastupnika u tom tijelu. Za mandata HDZ-ova ministra Mire Kovača na čelu MVEP-a, Zdravka Bušić imenovana je njegovom zamjenicom.

Kada je riječ o rješenju hrvatskog pitanja u BiH, zastupa stajalište kako je 'vlastita federalna jedinica' jedino rješenje za probleme hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. 

Nezavisni kandidat s potporom Domovinskog pokreta Željko Glasnović nije uspio obnoviti mandat saborskog zastupnika, no žalio se na rezultate izbora na biračkom mjestu u Livnu. Poziva se na izjavu troje članova Izbornog povjerenstva na tom biračkom mjestu, prema kojoj je prilikom brojanja glasačkih listića utvrđeno da postoji 11 listića viška. Iz DIP-a su potvrdili kako su zaprimili prigovor Glasnovića te će utvrditi sve okolnosti i o prigovoru se očitovati u zakonski predviđenom roku.

Izvor: Večernji list