#greendesign (Foto: zagrebdesignweek/facebook) #greendesign (Foto: zagrebdesignweek/facebook)

Ovogodišnja tema najvećeg događanja u Hrvatskoj posvećenog dizajnu "Suvremeno/Svevremeno" propituje trajanje dizajnerskih rješenja, od klasika koji su vječni do dizajna koji nestaje u vremenu u kojem je i nastao. Posljednja tri dana festivala održat će se i sajam umjetnosti "Art Zagreb" pokrenut radi jačanja tržišta umjetnosti u Hrvatskoj.

Pomagači sa stilom (Foto: zagrebdesignweek/facebook)

Dizajnerski eksponati - od mode, nakita i namještaja do sitnica koje proizvode dizajneri izloženi su na dvije etaže. Zainteresirani mogu vidjeti stoljetnu "Priču o češkom dizajnu" s podnaslovom "Od kubizma do XXI stoljeća", izložbe nagrađivanih dizajnerskih rješenja, te izložbe inovativnih materijala, tehnologija i metoda kao što su primjerice eksperimentalni "zeleni" materijali.

Pink my ride (Foto: zagrebdesignweek.com)

Pažnju publike privlačio je mercedes W123 obojan u ružičastu boju s uzorcima leoparda o kojem je priču kao gastarbajterskom simbolu ispričala skupina od osam studentica, dizajnerica odjeće.

Ove se godine hrvatskoj publici prvi put predstavila Češka, čiji je predstavnik veleposlanstva u Zagrebu Miroslav Kolatek rekao da njegova zemlja ove godine obilježava važne godišnjice, od stogodišnjice osnutka Čehoslovačke, 50-godišnjice Praškog proljeća do 25-godišnjice češke samostalnosti i isto toliko godina od početka diplomatskih odnosa s Hrvatskom.

- Češka priča nastala je kako bi se obilježilo 100 godina osnutka Čehoslovačke te slavi dizajn svakodnevnih predmeta. Iako se radi o umjetničkoj disciplini, dizajn je fenomen koji reflektira društvena i politička kretanja - rekao je Kolatek, koji se nada da će ta izložba doprinijeti većoj prisutnosti Češke u Zagrebu i u Hrvatskoj.

Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Martina Bienenfeld iz Turističke zajednice grada Zagreba rekla je da ih u zajednici vesele projekti koji skreću pažnju na sve ono dobro i inovativno što Zagreb i Hrvatska imaju pokazati.