(Foto: Pixabay) (Foto: Pixabay)

Tako je u novu godinu španjolski list El Pais ušao s velikom objavom u turističkom prilogu El viajero - upravo o Kvarneru. Španjolci kažu kako Kvarner čine čudesni otoci skriveni u sjevernome kutku Jadranskog mora, kameni gradovi, sjajne vile naslijeđene od Austro-Ugarske i vrlo dobro očuvana obala, sa skrovitim uvalama okupanim kobaltno plavim vodama.

Kvarner je jedna od mediteranskih regija koju će biti vrijedno otkriti 2020, ističe El Pais. A na tom putu otkrivanja Kvarnera, prvo mjesto mora biti lučki grad Rijeka koji će uz irski Galway ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture 2020.

(Foto: screenshot/El Pais)

- Ovo je jedan od najmanje poznatih dijelova hrvatske obale koju sve više posjećuju turisti iz cijelog svijeta. Oni često previde ovu destinaciju i više vole posjetiti ljepote susjednih Dalmacije i Istre. Ali grad Rijeka predstavlja "vrata" kroz koja se dalje otkrivaju prekrasni otoci Rab, Krk, Lošinj i Cres, a koji godinama potiho, u sjeni, stvaraju dobru kulinarsku i ekološku priču - kažu Španjolci.

Rijeku su, dakle, stavili na prvo mjesto onoga što na Kvarneru treba posjetiti. Ističu, doduše, kako to nije najljepši grad u Hrvatskoj, ali je iznimno zanimljiva ako znate kako otkriti šarm, kulturu i noćni život.

To je treći najveći grad u državi, a riječka luka - najveća u zemlji - domaćin je jednog od najživljih karnevala. Većina putnika prolazi kroz Rijeku na putu za otoke ili Dalmaciju, ali vrijedi zaustaviti se, ističu.

Osim na toplom Pirinejskom poluotoku, posljednjih mjesec dana, o Rijeci su se, uz druge, raspisali i njemački i austrijski mediji. Tako su o ovogodišnjoj Europskoj prijestolnici kulture pisali u Sternu i Bildu. Novinar Sterna, uz ostalo, navodi kako će Rijeka poput ostalih bivših prijestolnica kulture, upotrijebiti novac, čiji značajan dio dolazi iz EU fondova, za obnovu svoje kulturne infrastrukture.

(Foto: screenshot/Stern)

Na mjestu stare tvornice šećera treba izgraditi muzejsku četvrt s novom gradskom knjižnicom i interaktivnim muzejem za djecu, a bogat program pod motom "Luka različitosti" trebao bi privući velik broj onih koji su zainteresirani za kulturu.

Bild, pak, govori o blagu ovogodišnjih prijestolnica kulture Galwayja i Rijeke. Za grad na Rječini ističu kako je na izborima za EPK vidio sebe kao autsajdera.

- Tko samo površno "baci oko", može se složiti. Ima luku punu praznih skladišta, bankrotirano brodogradilište i socijalističke nebodere. Ali između njih postoji puno sjaja. Na primjer, u prekrasnim zgradama u starom gradu. Rijeka, smještena na granici između srednje i jugoistočne Europe te između Balkana i Sredozemlja, bila je nekad talijanska. Grad se još zove talijanski Fiume, a ovdje se dugo govorio jezik koji se zove fiumanski. Pod Titovom vladavinom, slika Rijeke promijenila se - postala je uzoran socijalistički grad - navodi novinar Bilda.

Danas su mnoge industrije nestale, a zgrade stoje prazne. Rijeka EPK vidi kao priliku da se obnovi, za što postoje mnogi planovi. Bivša tvornica šećera trebala bi postati muzejska četvrt, a skladišta u luci već su postala umjetnički ateljei, navodi Bild. Nijemcima je zanimljiva i činjenica da njemački umjetnik Heiner Goebbels radi na instalaciji Anakrono kupalište na starim bazenima na Školjiću.

S obzirom na to da je godina EPK tek počela, otkrivanja Rijeke i Kvarnera u velikim europskim i svjetskim medijima bit će sve više.

(Novi list)