Svjetski dan glasa obilježava se 16. travnja (Foto:Pixabay) Svjetski dan glasa obilježava se 16. travnja (Foto:Pixabay)

Uz govor tijela glas je najvažnija komponenta u socijalnome kontaktu. Iako se dan glasa službeno slavi 16. travnja, tijekom cijeloga mjeseca diljem svijeta održavaju se mnogobrojna predavanja, radionice, koncerti i sl. Zbog zajedničkoga bogatstva slave ga sve vodeće institucije: umjetničke, medicinske, medijske i mnoge druge. Svjetski dan glasa obilježava se već 19 godina u Europi, Americi i cijelome svijetu.

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika snažno podupire obilježavanje toga dana te u organizaciji Zagrebačke lige protiv raka organizira niz manifestacija sa svrhom prevencije bolesti grla. Sudjelovanjem u različitim stručnim i umjetničkim programima cilj im je osvijestiti važnost pregleda grla i glasnica. 12. travnja u Sceni Vidra organiziraju druženje s glumcima te će se i odigrati predstava "5 žena", a nakon toga, u organizaciji Lions Cluba Zrinjevac humanitarni domjenak. Na sam Dan glasa, 16. travnja u zagrebačkome Muzeju Mimara održat će se stručni i umjetnički program.

(Foto:Pixabay)

1999. godine u Brazilu nakon što je zabilježen velik porast broja tumora grla i glasnica nastala je ideja o Svjetskome danu glasa. Na kongresu liječnika fonijatara i otorinaca tada je odlučeno da se taj dan obilježava svake godine s ciljem prevencije raka grla te edukacije glasovnih profesionalaca kako bi sačuvali svoj glas.