(Foto: Glas Hrvatske) (Foto: Glas Hrvatske)

Ukupno 53 udruge predstavile su projekte kojima je iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje odobreno sufinanciranje na temelju poziva za osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unapređenje ekonomske i socijalne kohezije, te poziva za osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj.

Ravnateljica Vladinog Ureda za udruge Helena Beus istaknula je da će se u sklopu odabranih projekata održati 185 programa izobrazbe za održivi razvoj. Razvit će se 60 modela dobrih praksi za postizanje održivog razvoja u lokalnoj zajednici, dvije tisuće sudionika razmijenit će iskustva i znanja sa švicarskim partnerima, dok će u projekte biti uključeno oko 10 tisuća učenika.

- Provedba većine projekata već je započela, dok je za neke projekte preostalo potpisivanje ugovora idućih dana - najavila je Beus. Dodala je i da je trenutno ugovoreno 36 milijuna kuna za njihovu provedbu.

Ukupan iznos koji je Švicarska osigurala u okviru dvije darovnice je 43.800.000 kuna, a suradnja između dviju država, istaknula je veleposlanica Švicarske u Hrvatskoj Emilija Georgiev Regamey, dio je švicarskog doprinosa proširenju Europske unije (EU) koji za cilj ima izjednačiti ekonomske nejednakosti između država članica EU-a.

- Od 2007. godine uložili smo 1,2 bilijuna eura u projekte u različitim zemljama EU-a, a ove darovnice za civilno društvo dva su od jedanaest projekata koje Švicarska provodi u Hrvatskoj - izjavila je Georgiev Regamey te je naglasila da Švicarska snažno vjeruje da civilno društvo ima vrlo važnu ulogu u društvu.

(Izvor: HINA)