(Foto: Klara Špančić/ Glas Hrvatske) (Foto: Klara Špančić/ Glas Hrvatske)

Prvi u nizu od šest okruglih stolova koje organizira Veleposlanstvo Španjolske u Hrvatskoj bio je posvećen temam poput slobode mišljenja u našem društvu, vrijednostima kulturne raznolikosti u poticanju dijaloga i trenutnih problema s kojima se suočava demokracija.

Na okruglom stolu govorili su Tvrtko Jakovina, profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Seid Serdarević, izdavač i urednik u Izdavačkoj kući Fraktura jedan od organizatora Festivala svjetske književnosti i Željko Trkanjec, glavni urednik portala EURACTIV.

Moderator okruglog stola bio je Veleposlanik Španjolske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Alonso Dezcallar.

- Kao što znate, 12. listopada je nacionalni praznik Španjolske, a u Veleposlanstvu smo odlučili organizirati niz aktivnosti koje će se fokusirati na pitanja povezana s demokracijom. To je zato što ove godine u Španjolskoj slavimo 40 godina od proglašenja Ustava koji je bio temeljni stup koji je omogućio stupanj razvoja i kvalitetu života, slobodu i pravdu koja se živi u Španjolskoj, danas jednoj od slobodnijih i najotvorenijih zemalja svijeta - istaknuo je španjolski veleposlanik dodajući kako će se tijekom listopada i studenog održati i druge panel rasprave o važnim demokratskim pitanjima. 

Nataša Owens uživo u Globalnoj Hrvatskoj

Nataša Owens uživo u Globalnoj Hrvatskoj

4:23

- Demokracija nije nešto statično, demokracija se mora kretati, mora se osloniti, mora raditi, mora biti živa. U tom smislu organizirat ćemo i druge razgovore s različitim temama, poput ravnopravnosti spolova, ruralne depopulacije, tehnologije i istraživanja, jezika ili kulture.

Na ove konferencije pozvat ćemo kvalificirane hrvatske stručnjake kako bismo mogli ponuditi neke konstruktivne rasprave, susrete o temama koje se tiču nas Španjolaca, Hrvata, Bolivijanaca, Nijemaca. To su pitanja za jačanje i uključenost društva u demokraciju - zaključio je španjolski diplomat.

Predsjednica Europskog doma Zagreb i predsjednica Europskog pokreta Hrvatke Nataša Owens istaknula je kako su ovakva događanja ključna za promicanje različitosti i razmjenu iskustava. 

- Važnost ovih okruglih stolova je da vidimo kako svi imamo iste izazove. Naša razmišljanja i pristupi mogu biti različiti, ali vjerujem da su naši zaključci isti, a to je da postoje univerzalne temljne slobode koje trebamo njegovati - zaključila je Owens.