Jasna Damjanović, Ivo Kujundžić i Tanja Rau (Foto: Maja Mioč/Glas Hrvatske) Jasna Damjanović, Ivo Kujundžić i Tanja Rau (Foto: Maja Mioč/Glas Hrvatske)

Na sastanku su sudjelovali glavni urednik Programa za Hrvate izvan RH HRT-a Ivo Kujundžić, glavna urednica Međunarodnoga radijskoga kanala Glas Hrvatske Tanja Rau te ravnateljica Centra za kulturu Brač i Muzeja otoka Brača Jasna Damjanović. U razgovoru je iskazano obostrano zanimanje za suradnju temeljem koje bi se televizijski serijal "Hrvatska zajednica u Čileu" nakon prikazivanja na HRT-u u svibnju prikazao na Braču.

Projekt se sastoji od 4 dokumentarne epizode, od kojih svaka traje po 25 minuta, a u njima su najzastupljeniji potomci bračkih iseljenika u Čile.

Autori serijala su Mariana Campera i Damian Bazan Mamić, novinari Redakcije na španjolskome jeziku Programa za Hrvate izvan RH HRT-a. 

Tekstove su čitali spikeri HRT-a Doris Vučković i Drago Celizić.

Santiago de Chile (Foto: Pixabay)

Epizoda "Do kraja svijeta i natrag" donosi opći pregled hrvatske nazočnosti u Čileu.

"U potrazi za bijelim zlatom" govori se o prvim Hrvatima koji su došli na sjever Čilea na područje Tarapace. 

U epizodi "Hrvatski grad na kraju svijeta" govori se o prvim Hrvatima na Ognjenoj zemlji koji su tamo stigli privučeni "zlatnom groznicom" početkom sedamdesetih godina 19. stoljeća.

"Istaknuti Hrvati u čileanskome društvu" obrađuje hrvatske predstavnike u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti, kulturi, umjetnosti, obrazovnome sustavu, crkvenoj hijerarhiji te u čileanskim poduzetničkim krugovima. Također, govori se i o čileanskim Hrvatima koji su se počeli vraćati u Hrvatsku.