(Foto: hrt.hr) (Foto: hrt.hr)

- Do sada je testirano 50.340 osoba, od čega 1.603 u zadnja 24 sata. Hospitaliziranih osoba je 146, a na respiratoru je 7 pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 1850, što je 16 više u posljednja 24 sata. Iz bolnice je otpušteno 711 pacijenata, a 1139 ih je ozdravilo kod kuće. U protekla 24 sata nema novopreminulih i ukupan broj preminulih je ostao na 24 - rekla je Maja Grba Bujević ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je epidemiološka situacija u RH jako dobra, broj oboljelih se zadržava na jednoznamenkastoj brojci, a broj umrlih je jedan od najnižih u Europi. .

Na sjednici Vlade ministar Vili Beroš podnio je izvješće o stanju u vezi bolesti COVID-19. Naglasio je kako su po ulasku u 3. fazu, 18. dan od početka popuštanja prvih epidemioloških mjera, brojke i dalje stabilne te da je Hrvatska postala sinonim za kvalitetno upravljanje krizom. 

U Požeško-slavonskoj županiji potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a svi su članovi uže obitelji i kontakti jednog od dvojice zaraženih radnika koji su se vratili iz Švedske, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Ostale današnje izvještanje županisjkih stoćera pročitajte na našoj posebnoj stranici hrt.hr/koronavirus.

Karantenom i izolacijom je poslana poruka da se virus neće pobijediti modernom medicinom, već metodama iz 19. stoljeća, a upoznavanjem s bolesti sustav se postupno otvara, rekao je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" prof. Dragan Primorac. Otkrio je i velik uspjeh hrvatskih znanstvenika koji su osmislili model testiranja sportaša na COVID, na što su HNS i UEFA dobro reagirala.

Europska komisija objavila je jučer preporuke o otvaranju granica, ali one nisu obvezujuće. Preporučuje se postupno i koordinirano ukidanje ograničenja za putovanja između članica koje imaju sličnu epidemiološku situaciju. Usto, izrađen je niz dokumenata za oživljavanje turizma, ključne gospodarske grane za Hrvatsku. 

Neke europske države žele otvoriti koridore za slobodno putovanje prema susjednim zemljama. No, tomu se protivi talijanski premijer Giuseppe Conte koji smatra da bi takav potez mogao uništiti jedinstveno europsko tržište. Ministar turizma Gari Cappelli kaže da su u dogovoru s epidemiolozima i udrugama turističkih djelatnika sve precizno pripremili za sve segmente turističke djelatnosti.