Ilustracija. (Foto: hrt.ht) Ilustracija. (Foto: hrt.ht)

Od prvog slučaja zaraze u Hrvatskoj do danas ukupno je zabilježeno 105691 osoba zaraženih koronavirusom, preminulih je 1398 preminulo, ukupno se oporavilo 85018 osoba, a od toga 2638 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 40083 osoba. Do danas je ukupno testirano 683 104 osoba, od toga 6139 u posljednja 24 sata. 

Na konferenciji za novinare Nacionalni stožer potvrdio je objavljene podatke o novozaraženima. Odgovarajući na pitanje o cjepivu AstraZenece koja je objavila da je učinkovitost 70%, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao da je to preozbiljna informacija da bi se na brzinu mogla točno procijeniti učinkovitost. Naglasio je kako u trenutku naručivanja cjepiva nije bilo podataka o učinkovitosti. Naglasio je da će se produžiti trajanje imuniteta na koronavirus i to vjerojatno na šest mjeseci.

U Zagrebu je na 12 lokacija počelo besplatno testiranje brzim antigenskim testovima na SARS-CoV-2. Građani se na testiranje mogu naručiti putem posebne aplikacije. Mogu ih naručiti i liječnici obiteljske medicine te COVID-19 ordinacija. 

Pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da se u Zagrebu dnevno testira četiri puta više ljudi nego što tehnički li ljudski potencijali mogu i da je gotovo svaka treća testirana osoba pozitivna. 

Koronavirusom je zaražen i ministar zdravstva Vili Beroš, koji iz kućne izolacije nastavlja sa svojim obvezama. Za Dnevnik HTV-a rekao je da više nema tako visoku temperaturu kao prethodnih dana, ali okus i njuh mu se nisu vratili. Kaže da se razmišlja o pooštravanju mjera, o čemu će biti riječi i sutra na sastanku sa županima.