(Foto: hrt.hr) (Foto: hrt.hr)

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3672 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 118 preminulo, a 2466 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutačno 4756 osoba. Do danas je ukupno testirano 92 808 osoba, od toga 1322 u posljednja 24 sata.

Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je na svom službenom profilu na Facebooku objavio da je testiranje na COVID-19 za sve hrvatske građane kod kojih, prema procjenama liječnika, postoje indikacije, potpuno besplatno.

"U Hrvatskoj se koristi jedan od najboljih testova s vrlo visokim postotkom pouzdanosti. On jest nešto skuplji, ali važna nam je točnost rezultata. Za sve građane koji se, zbog svojih potreba, žele testirati, pokušat ćemo osigurati što prihvatljivije cijene testiranja", napisao je.

Prema odluci Nacionalnog stožera, od ponedjeljka obvezno je nošenje zaštitnih maski u trgovinama. Morat će ih nositi i osoblje u ugostiteljskim objektima, ali ta obveza neće vrijediti za goste.

Od 13. srpnja maske obvezne u prodavaonicama, javnom prometu

Od ponedjeljka, 13. srpnja, tijekom epidemije uvodi se obveza nošenja maski za zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, za ugostitelje te u prodavaonicama i javnom prometu.

Nacionalni stožer civilne zaštite tu je odluku donio 10. srpnja.  Riječ je o nužnoj mjeri obveznog nošenja maski za lice ili medicinskih maski tijekom epidemije bolesti COVID-19, a primjenjuje od 13. srpnja.

Maske moraju koristiti zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni.

Uporaba maski obvezna je i za vozače, ostale zaposlenike u prijevoznim sredstvima javnog prometa te za putnike.

Maske moraju nositi i zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti te kupci tijekom boravka u prodavaonicama.

Uporaba maski obvezna je i za zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka.