Ceremonija Velike smjene straže. (Foto: Marko Lukunić/ Pixsell) Ceremonija Velike smjene straže. (Foto: Marko Lukunić/ Pixsell)

Današnji dan u Republici Hrvatskoj obilježava se u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Glasanje u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu. (Foto: hrt.hr/ screenshot)

Ta je značajna odluka Sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora. (Foto: Marko Lukunić/ Pixsell)

Obilježavanje povijesnog dana za RH 

U povodu Dana neovisnosti Sabor će, već tradicionalno, otvoriti vrata građanima. Od 10 do 17 sati građani mogu doći bez prethodne najave i, uz stručno vodstvo, razgledati sabornicu i ostale dvorane.

Visoka državna izaslanstva, među kojima će biti premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Goradan Jandoković te izaslanica predsjednice Republike položit će vijence ispred središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu dr. Franje Tuđmana na Mirogoju i ispred zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. 

Na Markovu trgu u podne će se održati i ceremonija Velike smjene straže, a u 10 sati u crkvi svetoga Marka služit će se misa.