Foto: facebook Foto: facebook

"Udruga Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) počela je u listopadu 2020. s provedbom projekta SPONA kojemu je cilj uspostaviti čvrstu suradnju s novinarima i publicistima u hrvatskom iseljeništvu na način da njihovi tekstovi putem HNiP-ovih medijskih kanala pronađu put do šire publike u Domovini te da se počnu tretirati kao ravnopravne vijesti o životu i radu hrvatskog iseljeništva.

To podrazumijeva da će HNiP kroz projekt kontaktirati i uspostaviti suradnju s novinskim redakcijama hrvatskoga iseljeništva u čemu će potporu tražiti i od kolega s HRT-a koji svakodnevno priređuju emisije za Hrvate izvan RH.

Cilj nam je da komunikacija bude dvosmjerna i da s kolegama koji rade u iseljeničkim medijima budemo u dnevnom kontaktu razmjenjujemo vijesti i ideje. Također nam je cilj promovirati i hrvatske iseljenike, publiciste koji često zbog nedostatka novca svoja vrijedna i važna djela za hrvatsku dijasporu, a time i za Hrvatsku, ne mogu prevesti na hrvatski jezik. Plan nam je da se godišnje, u organizaciji HNiP-a na hrvatski jezik prevede bar jedno takvo djelo.

Hrvatsko iseljeništvo jedna je od ključnih odrednica hrvatskog identiteta koju su pomogli održati i novinari i publicisti te stoga kroz ovaj projekt za uspostavljanjem suradnje želimo ustanoviti i godišnju nagradu HNiP-a za novinare i publiciste iz hrvatske dijaspore koja bi se zvala po istaknutom novinaru i publicistu Bogdanu Radici.

HNiP će na svojim mrežnim stranicama www.hnip.hr objavljivati relevantan sadržaj svojih kolega iz dijaspore. Za potrebe ocjenjivanja pristiglog sadržaja i odabira najboljih HNiP će osnovati ocjenjivački sud. Želja nam je da kroz takav postupak zainteresiramo i naše domaće izdavače za tiskanjem iseljeničke publicistike na hrvatskom jeziku. Tradicija iseljavanja Hrvata stara je nekoliko stoljeća, a upravo toliko traju i pokušaji da se hrvatska dijaspora aktivnije uključi u život Hrvatske.

Ovaj projekt je prilika da se u današnje vrijeme brze tehnološke komunikacije tomu pridonese. Vrednovanje će biti vidljivo objavljivanjem takvih vijesti kroz medijske kanale, a o čemu će računa voditi HNiP na način da medije i hrvatsku javnost zainteresira organiziranjem okruglih stolova i tribina na kojima će sudjelovati i kolege iz iseljeništva te ugledni stručnjaci iz Hrvatske, ovisno koja se tema obrađuje.

Ovaj projekt HNiP provodi uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Sve kolege novinare i publiciste iz hrvatskog iseljeništa pozivamo da nam svoje uratke šalju na službenu e-mail adresu hnip@hnip.hr te da se o sadržaju projekta SPONA i ostalim aktivnostima HNiP-a više informiraju na službenoj stranici www.hnip.hr.

S poštovanjem

predsjednik HNiP-a Krešimir Čokolić
tajnica HNiP-a Smiljana Škugor-Hrnčević"