Bašćanska dolina na otoku Krku (Foto:Boris Scitar/PIXSELL) Bašćanska dolina na otoku Krku (Foto:Boris Scitar/PIXSELL)

Glagoljicom su ispisane tisuće stranica knjiga i dokumenata koji svjedoče o kontinuiranom razvoju hrvatske kulture u čijem krilu se od 13. stoljeća oblikovao i novi izvorni sustav pisanja – uglata ili hrvatska glagoljica koja je kroz stoljeća postala jednim od središnjih simbola našeg kulturnog identiteta.

Do sredine 15. stoljeća hrvatski jezik bilježio se glagoljicom, ali i ono što je njome pisano poslije toga vremena, izuzetno je važno za hrvatsku jezičnu i književnu baštinu (Foto:Grgo Jelavic/PIXSELL)

NSK će iskoristiti svoj bogati fond glagoljske građe te novim prezentacijskim tehnikama prikazati nekoliko tematskih cjelina – od teorija o postanku glagoljice, područja njezine geografske pojavnosti, preko glagoljskih pisara, glagoljaškog pjevanja i glagoljskih spomenika, sve do izbora najznačajnijih rukopisnih i tiskanih djela na glagoljici, kao i suvremene primjene glagoljice u komunikaciji, gospodarstvu, kulturi i javnom životu.

Pišem glagoljicom (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)

Izložba ʺHrvatska glagoljicaʺ je završnica u ciklusu aktivnosti posvećenom promicanju našeg najstarijeg pisma u sklopu Europske godine kulturne baštine. Izložbom se želi skrenuti pozornost na pitanja povezana s opstojnošću i primjenom glagoljice, ojačati postojeće suradnje među ustanovama koje se bave njezinim očuvanjem, te istaknuti potreba neprestanog promicanja ove čuvarice našeg identiteta i kulture.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskoga Sabora i Grada Zagreba te uz novčanu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.